Nekategorizirano, Svijet

U Sloveniji prikupljeno 77.000 potpisa u peticiji protiv novih hidrocentrala na rijeci Muri

water lily, © by Mario Romulic, amazon-of-europe.com/hr
water lily, © by Mario Romulic, amazon-of-europe.com/hr

Predstavnici slovenske civilne inicijative “Spasimo Muru” predali su u četvrtak na Međunarodni dan voda vlastima u Ljubljani peticiju s preko 77.000 potpisa kojom traže da se iz energetskih planova izbaci gradnja 7 malih hidrocentrala duž slovenskog toka te rijeke, prenosi Hina.

Peticiju su predali ministrici za okoliš i prostor Ireni Majcen, vodstvu parlamenta, te veleposlanstvima Austrije, Hrvatske i Mađarske u Ljubljani.

Civilne udruge iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Austrije već više godina vode kampanju u kojoj ističu da bi nova gradnja hidrocentrala na Muri koja prolazi kroz više država ugrozila specifični habitat koji se ubraja u europski zaštićeni program Natura 2000, dok bi energetski potencijal malih hidrocentrala koje se planiraju slovenskim energetskim programom u tom smislu bio zanemariv.

Gradnja samo jedne nove hiodrocentrale na Muri izazvala bi nepopravljivu štetu rijeci i ljudima, tvrde potpisnici peticije u apelu vlastima.
Koordinatopr slovenske kampanje za spas rijele Mure Stojan Habjanič kazao je da se Mura zbog svojih specifičnosti, poplavnih šuma, močvarnih područja s rijetkim pticama, te specifičnim etnografskim karakteristikama kao što su mlinovi na vodi može nazvati europskom Amazonom.

Umjesto da se na Muri grade hidrocentrale, uz nju je potrebno saditi novo drveće, zaštititi močvarna područja i prirodne retencije, te poboljšati sustav zaštite od poplava, ali i produbiti korito rijeke, tvrde u kampanji za Muru.

Ističu među ostalim da se pokazalo kako su velike agromelioracijske intervencije na rijeci Muri u njezinom gornjem toku u Austriji izazvale veliku ekološku štetu u prošlosti, te da oni investitori koji su zainteresirani za dobivanje koncesija za energetsko korištenje Mure javnosti na obmanjujući način prikazuju stanje stvari.