Nekategorizirano, Svijet

WWF pozdravlja odluku slovenskog ministra za zaustavljanje gradnje hidoelektrana na Muri

Ilustracija: wwfadria/facebook
Ilustracija: wwfadria/facebook

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) pozdravila je u petak odluku slovenskog ministra zaštite okoliša za zaustavljanje izgradnje hidroelektrana na Muri te poručila kako je to odluka koja ima veliki značaj i za Hrvatsku jer se sprječava negativni utjecaj hidroelektrana na hrvatske vodne resurse.

Iz WWF-a navode kako to može biti i poticaj hrvatskoj Vladi da razmisli o sličnim mjerama zaštite svojih najvažnijih rijeka, primjerice Drave.

“Odluka slovenskog ministra zaštite okoliša Jure Lebena omogućit će dugoročnu zaštitu rijeke Mure u Sloveniji. WWF i brojne nevladine organizacije pozdravljaju tu odluku, no podsjećaju da je potrebna što skorija njezina potvrda od Vlade Republike Slovenije kako bi postala obvezujuća”, priopćeno je iz WWF Adrije.

Podsjećaju da kada je nova slovenska Vlada stupila na dužnost u rujnu 2018., izričito je bilo rečeno kako je zaustavljanje izgradnje novih hidroelektrana na Muri dio koalicijskog sporazuma. Ministar Leben tada je predstavio pravnu osnovu za promjenu zakona, kojom bi slovenska energetska tvrtka „Dravske elektrarne Maribor“ ostala bez koncesija za planiranje i izgradnju osam novih hidroelektrana na rijeci Muri.

Osim toga, ministar Leben potvrdio je zaustavljanje izrade studije utjecaja na okoliš za izgradnju prve u nizu elektrana „Hrastje-Mota“, navode iz WWF-a.

“Ministar Leben poduzeo je potreban korak za zaštitu Mure. U kratkom je roku implementirao obećanje slovenske Vlade o zaštiti te rijeke za buduće generacije. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge relevantne ministre u regiji da slijede ovaj primjer“, izjavila je Ivana Korn Varga iz WWF-a.

U WWF-u ističu kako je ta odluka donesena zbog negativnog utjecaja planiranih hidroelektrana na okoliš i opskrbu pitke vode za sve koji žive uz Muru, ne samo u Sloveniji nego i u Hrvatskoj.

Ocjenjuju da je izgradnja hidroelektrana i šteta koju bi prouzročile u suprotnosti s ciljevima UNESCO-ova rezervata biosfere „Mura“, koji je službeno otvoren u siječnju 2019. godine. Osim toga, izgradnja elektrana ugrozila bi očuvanje i održivi razvoj Prekmurja.

WWF stoga podržava i poziva Vladu Slovenije da u što kraćem roku potvrdi odluku ministra Lebena nakon završetka obaveznog dvotjednog javnog savjetovanja, čime bi ova odluka postala pravno obvezujuća.

Ivana Korn Varga uvjerena je kako bi to “predstavljalo kraj razvoja hidroelektrana na Muri, a rezervat biosfere postao bi područje za zaštitu biološke raznolikosti”. Cijelo Prekmurje imalo bi koristi od tog prekograničnog projekta, osiguravajući ekološki i ekonomski održivi razvoj regije.

U WWF-u podsjećaju kako je Rrezervat biosfere „Mura“ u Sloveniji potvrdio UNESCO u srpnju 2018., a u siječnju ove godine održala se svečanost proglašenja.

“Područje Mure, Drave i Dunava koje se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju uskoro bi moglo postati prvi u svijetu rezervat biosfere koji se proteže kroz pet zemalja. Bio bi to poželjan rezultat truda i napora koji su uložile ove zemlje, a koji je već prepoznat od UNESCO-a kada je 2012. proglašen Prekogranični rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ između Hrvatske i Mađarske, te 2017. kada je proglašen Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u Srbiji”, kažu u WWF-u. Podsjećaju kako je Austrija prošle godine nominirala donji tok Mure u Austriji za dobivanje statusa rezervata biosfere, a UNESCO-ova se odluka očekuje u lipnju 2019. godine.

“Time će biti zadovoljeni preduvjeti za dovršetak ove iznimne međunarodne inicijative. U budućnosti će ukupno 850.000 hektara ovog jedinstvenog prirodnog i kulturnog krajolika, tzv. Europske Amazone, biti pod zaštitom UNESCO-a”, ističe Korn Varga.