Nekategorizirano, Rad udruga

Upoznali smo korisnike projekta s depresijom i svime što ona nosi

Na jednoj od radionica
Na jednoj od radionica

Psihosocijalno osnaživanje posebno vulnerabilnih pojedinaca i osoba koje im pomažu projekt je kojega je provodila Udruga za promicanje istih mogućnosti u kojoj ističu kako su jako sretni i ponosni, upravo na ovaj projekt jer je dao sjajne rezultate.

– Ostvarili smo sve postavljene ciljeve. Upoznali smo korisnike s depresijom, njenim simptomima, pojavnim oblicima, razlozima koji dovode do nje, fizičkim bolestima koje po svojim simptomima imitiraju depresiju i, najvažnije od svega, što treba poduzeti oboljela osoba ili članovi obitelji, ali i stručnjaci koji se njima bave.

Da smo dobro odradili posao pokazao je interes koji su sudionici pokazali na radionicama i u individualnim tretmanima. Posebno smo ponosni na čvršće povezivanje sudionika na lokalnoj razini – priča mr. sc. Mirjana Dobranović iz udruge koja je na ovome projektu imala tri partnera – Udrugu invalida kvarnerskih otoka s otoka Krka, Udruga Loko-Moto iz Slavonskog Broda te Hrvatsku udrugu socijalnih radnika.

I nakon završetka projekta su na Krku i u Slavonskom Brodu nastavljene aktivnosti kroz likovne radionice i predavanja po školama.

– Potaknuli smo na aktivnost udruge pa održavaju edukacije u svrhu mijenjanja svijesti i rušenja predrasuda prema osobama s invaliditetom. Ne treba zaboraviti da su obje predsjednice udruga zatražile individualne konzultacije s psihijatricom kako bi riješile svoje nepoznanice vezane uz simptome depresije. Zahvaljujući tome postignuta je veća aktivnost na lokalnoj razini – kaže Dobrović istaknuvši kako se dugotrajni rezultati mogu postići zahvaljujući tiskanoj brošuri koja je pisana jednostavno i poticajno, a ostala im je kao trajni podsjetnik i edukativni materijal kojeg mogu prolistati kad imaju potrebu za nekim pojašnjenjem.

Osim ovih dobrobiti, Dobrović ističe kako su prvi puta provodeći takav projekt, u kojemu im je sve bilo novo, stekli dragocjeno iskustvo zbog kojega će im biti lakše u apliciranju i provođenju drugih projekata. Kaže kako je administriranje zbog neiskustva bilo posebno naporno.

No, ostvarili su mnoga poznanstva i potencijalne partnere u budućim, sličnim projektima.
– Povezali smo se s vjeroučiteljicom na Krku, zamjenicom župana Krapinsko-zagorske županije, prisnije povezali i stvorili prijateljstva s Udrugama osoba s invaliditetom i na Krku i Slavonskom Brodu. Voditeljicu projekta osobno su zadivile osobe s invaliditetom, njihova odlučnost i hrabrost u suočavanju sa svakodnevnim situacijama te predanost voditeljica udruga u Krku i Slavonskom Brodu u nastojanju da poboljšaju uvjete života osoba s invaliditetom – zaključila je Dobrović.

Maja Celing Celić