Aktualno, Nekategorizirano

Otvorene prijave na inkluzivnu školu pčelarstva

U Sveučilišnom kampusu Borongaj krajem listopada počinje inkluzivna škola pčelarstva, a u tijeku su upisi na nastavu koja će se održavati u skladu s epidemiološkim pravilima, prenosi Hina.

Teoretski dio programa se organizira tijekom zimskih mjeseci, a u proljeće, kada je moguće otvarati košnice, preselit će se na školski pčelinjak na Kampusu.

Škola se odvija jednom tjedno od 17 do 20 sati.

“U školu pozivamo iskusne i manje iskusne pčelare te osobe koje do sada nemaju pčelarskog iskustva, a željele bi se baviti pčelarstvom ili one koji se žele upoznati s pčelama. Posebno ističemo da je škola prilagođena i osobama s invaliditetom, kojima je prilagođen pristup dvorani i pčelinjaku”, poručili su organizatori.

Pčelarska škola podučava osnovno znanje sistematike pčela, anatomije, biologije, fiziologije pčela i pčelinje zajednice. Tu su i tehnologije pčelarenja, proizvodnja, kvaliteta, obrada i skladištenje pčelinjih proizvoda: meda, peluda, propolisa, voska, matične mliječi i pčelinjeg otrova. Obuhvaćene su solitarne pčele, njihova važnost i uloga u oprašivanju, te ekološko pčelarenje i zakonska regulativa. Bolesti pčela te njihovo prepoznavanje i suzbijanje je važan dio obuke u pčelarskoj školi.

Praktična nastava se provodi na pčelinjaku.

Pčelarsku školu organiziraju pčelarske udruge Pčelinjak, Propolis, Ulište, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), a u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti.

Pčelinjak je smješten na poligonu za biološke pokuse Sveučilišnog kampusa Borongaj. Polaznici koji nemaju svoje pčele mogu zadužiti košnicu za koju se brinu, uz pomoć pčelara i nastavnika cijelu godinu kako bi savladali osnovne vještine rada s pčelama, specifične za dio godine.

Pčelinjak je prilagođen za inkluzivni rad osobama s invaliditetom u suradnji s profesorima s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.

Za uvjerenje o osposobljenosti za zvanje pčelar potrebno je pohađati školu i položiti ispit propisanim oblikom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.