Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Praktikum svaki mjesec održava edukacije o odnosima s javnošću

praktikum_crUdruga Praktikum redovito održava edukaciju “Odnosi s javnošću za organizacije civilnog društva”, a koja je proizašla iz projekta “Mogu.Želim.Znam!”. Edukacije se održavaju jednom mjesečno, a jedna takva provedena je i ovih dana.

Ovaj medijski trening namijenjen je uglavnom organizacijama civilnog društva, ali i svima onima koji žele naučiti kako komunicirati s medijima, kako mediji funkcioniraju, koje su poruke bitne za javnost, kako napisati kvalitetnu objavu za  medije te kada i kako organizirati uspješno događanje i konferenciju za medije.

– Odnosi s medijima bitan su dio odnosa s javnošću, a za uspješno komuniciranje s medijima bitno je poznavati ulogu, strukturu i funkcioniranje medija u društvu.

Kada smo upoznati s funkcioniranjem medija lakše možemo ostvariti kvalitetnu suradnju s novinarima i urednicima, prepoznajemo medije koji su nam bitni da bi ostvarili svoje komunikacijske ciljeve, a svojoj organizaciji osiguravamo potrebnu vidljivost. Da bi uspješno komunicirali s medijima i javnošću potrebno je odabrati prave alate – objava za medije, intervju, izjava za medije, konferencija za medije ili pisanje stručnih članaka – kaže Anđelka Budić, voditeljica udruge, ali i same edukacije.

– Najčešći interes za edukacijom ostvarujemo od organizacija civilnoga društva, ali nam se javljaju i fizičke osobe izvan organizacija koje žele proširiti svoje znanje o načinu rada medija, pripremi objave za medije ili vezano uz organizaciju konferencije za medije. Sljedeće edukacije planiramo za 10. i 11. travnja – kaže ova  diplomirana novinarka i ekonomistica koja je veći dio radnog iskustva provela blisko surađujući s medijima, djelujući kao stručnjakinja za odnose s javnošću.

A da je edukacija zaista uspješna, dovoljno govore komentari na stranicama udruge.

Pa tako Anamarija Lazić iz Udruge invalida rada Zagreba kaže:

– Vrlo detaljno i stručno odrađena edukacija. Kako pristupiti organizaciji i svih detalja vezanih za istu, konferencija za medije i sastavljanje objave za medije. Vrlo korisni savjeti bili su vezani za samu uspostavu odnosa s medijima i javnošću općenito. Pozitivna i vesela atmosfera.

Kristina iz Bioteke ističe kako su objavu za medije razradili u detalje.

– Naučili smo što sve treba napraviti prilikom organiziranja događanja – check lista je super! Edukacija je osvijestila važnost odmjerene i pravovremene komunikacije s javnošću – treba naučiti kako “imati” odnose s javnošću i medijima. Pozitivna atmosfera, jasna, razgovjetna i stručna voditeljica.

– Bolje shvaćanje potreba medija. Imam osjećaj da ću puno lakše organizirati evente i da sam naučila sve o pripremi objave za medije – zaključuje Ana Zakošek iz udruge Adopta.

Podsjetimo, projekt Mogu.Želim.Znam! proveden je u sklopu natječaja Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj financiranog sredstvima Europske unije te je njegova vrijednost bila 192.658 kuna.