EHO, Nekategorizirano

Upozorenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slošnjak Policijskoj upravi osječko-baranjskoj

U nastavku prenosimo cjelovito upozorenje Anke Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, o pravima osoba s duševnim smetnjama povodom medijskih objava o dopisu Policijske uprave osječko-baranjske upućenom Domu zdravlja Osijek.

– Slijedom medijskih objava koje su uslijedile nakon dopisa Policijske uprave osječko-baranjske upućenog Ravnateljstvu Doma zdravlja Osijek, a vezano za ‘radikalizaciju osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj’, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izražava zabrinutost zbog postupanja policije koje je u suprotnosti s odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Zbog navedenog, pravobraniteljica je izdala upozorenje Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

Ne ulazeći u motive zbog kojih je osječka policija dopisom upućenim Domu zdravlja Osijek ‘pozvala’ liječnike da ih izvijeste ako kod osoba s duševnim smetnjama primijete ‘oblike radikalnog ponašanja’, upozoravamo na štetnost ovakvog postupanja koje osobe s duševnim smetnjama prokazuje kao potencijalno sumnjive i to samo zbog činjenice postojanja određenih psihičkih poremećaja, a bez drugih relevantnih dokaza.

Napominjemo da je spomenuti dopis posljednji u nizu javno iskazanih reakcija povodom teškog kaznenog djela počinjenog od strane osoba s psihičkim poremećajima (duševnim smetnjama), a kojima se javnosti odašilju neutemeljene poruke da su osobe s duševnim smetnjama opasne po okolinu, zanemarujući činjenice da je manji udio osoba s psihičkim poremećajima počinitelja različitih kaznenih djela u odnosu na opću populaciju.

Izražavamo zabrinutost zbog nepravednog i neopravdanog porasta atmosfere netrpeljivosti i netolerancije prema osobama s psihičkim poremećajima. Upravo u tom kontekstu treba promatrati predmetni dopis – ne kao incidentni, nepromišljeni i ishitreni akt, već kao odraz društvenih promjena u kojima se ionako nepovoljan položaj osoba s psihičkim poremećajima dodatno otežava i predstavlja prijetnju njihovih ljudskim pravima.

Umjesto toga, potrebno je poticati razumijevanje, toleranciju i međusobno povjerenje u javnom prostoru, u profesionalnim odnosima i stručnim krugovima – stoji u priopćenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak.

Izvor: In Portal