Aktualno, Nekategorizirano

Centar Ozana i Štrikeraj zajedno u akciji za beskućnike “Upletimo se”

Centar Ozana i Štrikeraj cafe počeli su kampanju pod nazivom “Upletimo se” kojom će nastojati olakšati najhladnije dane u godini jednoj od najpotrebitijih skupina u gradu Zagrebu – onima koji su zbog različitih neprilika ostali bez svog doma, prenosimo Hina.

Tijekom kampanje, građani će moći sudjelovati u izradi velikog božićnog drvca ljubavi i zajedništva pletenjem unikatnih vunenih kvadratića u koje će utkati vlastite potpise i jedinstvene motive. Kvadratići s drvca će, nakon adventa, biti spojeni u vunene deke i donirani beskućnicima u Zagrebu kako bi im se hladni zimski dani učinili barem malo toplijima.

Ravnateljica Udruge Ozana Vjera Lukavečki rekla je da je Štrikeraj cafe projekt Centra Ozana koji okuplja ljude s intelektualnim teškoćama i djecu s teškoćama u razvoju, kao i sve one koji vole štrikanje.

Već drugu godinu zaredom, organizatori su predadventske humanitarne akcije kojom pomažu potrebitim skupinama društva dok istovremeno promiču terapijske učinke štrikanja na fiziološkoj, neurološkoj i psihološkoj razini. Istraživanja su pokazala kako štrikanje pomaže kod bolesti i poremećaja poput kronične boli, depresije, tjeskobe, visokog krvnog tlaka, mnogih ovisnosti, ublažava simptome Parkinsonove bolesti i PTSP-a, a preporučuje se svima za povećanje koncentracije, očuvanje kognitivnih funkcija te nošenje sa stresom.

Projekt podupiru pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Marija Škes, hrvatski veslač i olimpijac Valent Sinković i drugi.