Nekategorizirano, Rad udruga

Upravljanje bolonjskim javnim površinama mogao bi se primjeniti i u Velikoj Gorici

Posjetili su nekoliko gradskih parkova
Posjetili su nekoliko gradskih parkova

Već godinu dana traje projekt “Participativno upravljanje prirodnim resursima” kojega provode Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Grad Velika Gorica, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

U fokusu ovoga projekta je promicanje transparentnosti i uključenosti građana u upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Velike Gorice.

Projektom se želi uspostaviti trajna suradnja između OCD-a i lokalnih vlasti u obliku višesektorske radne skupine koja će pratiti upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima, ukazivati na nepravilnosti te voditi javne diskusije o aktualnim pitanjima.

Uz seminare, programe stručnog osposobljavanja u Velikoj Gorici i programe rada za zajednicu u lokalnoj udruzi jedna od aktivnosti je i studijsko putovanje u jedincu lokane samouprave u Europskoj uniji koja može biti primjer dobre prakse.

Upravo su na takvom putovanju sudionici projekta bili ovoga mjeseca. Točnije, od 5. do 7. listopada posjetili su Bolognu u Italiji te iz prve ruke vidjeti modele participativnog upravljanja prirodnim resursima.

– Posjetili su nekoliko gradskih parkova, od kojih je najveći i najpopularniji park Margherita. Napušteni gradski prostor smješten u zelenom srcu parka obnovljen je za provođenje različitih gradskih projekata i aktivnosti koje obuhvaćaju zajednički rad, obrazovne usluge, komunalni povrtnjak, ljetni festival i zatvoreni prostor za različita događanja.

Povrtnjak je u vlasništvu grada ali ga održava stotinjak građana iz udruge Kilowatt. Građani različite dobi, studenti i nezaposleni dolaze u vrt učiti o uzgoju povrća, a zauzvrat održavaju vrt urednim i čistim. Udruga Kilowatt je od grada dobila pravo korištenja javnog prostora uz obvezu njegovog održavanja, te se na taj način ostvarila uspješna suradnja između gradske vlasti i građana u upravljanju parkom Margherita – piše Alma Traživuk na internetskoj stranici projekta Sudjeluj.net.

Posjetili su i javni park s jezerom Parco dei Giardini, voćni park kojim upravlja udruga Terra verde te park Lungoreno kojim upravlja udruga Arcieri del reno. Jedna od udruga revitalizirala je područje koje je bilo skroz zapušteno te su napravili jezero, ujedno i stanište gradskim patkama. Imaju i fotonaponske module na objektu te su u potpunosti samoodrživi.

Ovakav način upravljanja javnim površinama mogao bi se primjeniti i na područje Grada Velike Gorice, a cilj projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima je upravo ostvarivanje suradnje između vlasti i građana u upravljanju javnim površinama. Oblici suradnje koji su viđeni na studijskom putovanju primjeri su dobre prakse koji će poslužiti za nastavak rada na projektu – zaključila je Traživuk.

Krajem projekta će se stečena znanja i iskustva podijeliti s kolegama u Koprivnici, Osijeku, Rijeci i Zadru na radionicama prijenosa znanja i iskustva.

Projekt Participativno upravljanje prirodnim resursima financiran je u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2012. Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 208.195 eura.

Maja Celing Celić