EHO, Nekategorizirano

Uručene nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić” za 2021.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek je 2009. godine utemeljio je nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast jednog od svojih osnivača, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića. U četvrtak su dodijeljene nagrade i priznanja za 2021. godinu, navodi se na stranici hrt.hr.

Nagradu “Krunoslav Sukić” za 2021. godinu dobili su Mirjana Bilopavlović i Lora Vidović. Miri Bilopavlović – Mirjani nagrada je uručena za četvrt stoljeća angažirane, pouzdane i uključive mirovne prisutnosti u zaštiti ranjivih skupina, promoviranju kulture mira, različitosti i jednakopravnosti te pravima nacionalnih manjina. Lori Vidović uručena je za izuzetan doprinos i osobni pečat zaštiti ljudskih prava za vrijeme mandata Pučke pravobraniteljice.

Priznanja su dobili kampanja “Moje mjesto pod suncem”, Mirovni inštitut iz Ljubljane, Melanija Mešić posthumno. Centar za kulturu dijaloga priznanje je dobio za kampanju i program Moje mjesto pod suncem, za kreativan, osnažujući i povezujući način ublažavanja i rješavanja dječjeg siromaštva. Mirovnom inštitutu iz Ljubljane za 30 godina neprekinutog stvaranja, afirmiranja i prakticiranja mirovne kulture, a posthumno Melaniji Mešić za mladalački kreativan a mudar i ustrajan aktivizam koji je pridonio i koji inspirira i ohrabruje na nove načine borbe za pravednije društvo.

Priznanje “Knjiga godine” dobila je Ivana Bodrožić za roman “Sinovi, kćeri”, te Elvis Bošnjak za roman “Gdje je nestao Kir”. Roman “Sinovi, kćeri” izdan u Nakladi Hermes 2020. godine hrabra je i minuciozna odiseja u poharana srca onih koji su marginalizirani u bešćutnom društvu. Ili trpe izravni prezir i brutalno nasilje radi svoje drukčijosti: spolne, rasne, obrazovne, ekonomske. Romam “Gdje je nestao Kir ” u izdanju HENA COM iz 2021. godine upisao je Josipa Reihla Kira u trajnu memoriju, pridonoseći da nepodnošljiva stvarnost koju ne možemo promijeniti poprimi bar minimalan ljudski oblik. Roman oblikuje priču o zločincu i žrtvi, o likvidatoru i likvidiranom, ne upadajući u crno-bijele uskogrudnosti. Nego pristupajući i Kiru i njegovom ubojici s pozicija običnih ljudi bačenih u žrvanj bratoubilačkog rata i tragičan apsurd izbora između pojedinačnih identiteta i masovnih svrstavanja bezdušja.

Priznanje “Mirotvorna škola” dodijeljeno je učenicima i učiteljima Srednje škole Glina za višegodišnje ustrajno nastojanje da njihova škola postane zajednica utemeljena na uvažavajućim odnosima, suradnji i solidarnosti između nastavnika, učenika i cjelokupne zajednice. Nagradu su također osvojili učenici i učitelji I. Gimnazije Zagreb kao primjer kako škola koja u je u srce vizije stavila čovjeka i čovječnost njegujući znanje, solidarnost, identitet i odgovornost pridonosi jačanju mirotvornih odnosa i kapaciteta svojih učenika, cijele škole i zajednice.

Više informacija o nagradi i nagrađenima.