Nekategorizirano, Stajališta

Novi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres: Mir ovisi o nama, učinimo 2017. godinom mira

Foto: EPA
Foto: EPA

Novi glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres želi da u 2017. apsolutni prioritet bude mir i pozvao je međunarodnu zajednicu da se posveti tome cilju u poruci objavljenoj na prvi dan nove godine kada je preuzeo dužnost.

“Prvog dana na čelu Ujedinjenih naroda, nameće mi se pitanje kako pomoći milijunima ljudi ulovljenih u zamku sukoba”, napisao je Guterres.

U preuzimanju dužnosti glavnog tajnika svjetske organizacije bivši portugalski premijer naslijedio je težak teret rata u Siriji.

“Na Novu godinu molim vas da zajedno sa mnom odlučite da nam mir bude apsolutan prioritet”, rekao je te istaknuo “sve što cijenimo, plemenitost i nada, napredak i blagostanje, ovise o miru. A mir ovisi o nama”.

“Radite zajedno sa mnom na uspostavi mira, dan za danom. Učinimo 2017. godinom mira”, rekao je novi glavni tajnik.

“Učinimo da 2017. bude godina u kojoj će svi, građani, vlade i čelnici učiniti sve za prevladavanje razlika. Od solidarnosti i suosjećanja u svakodnevnom životu, do dijaloga i poštivanja političkih razlika. Od primirja na bojišnicama do kompromisa za pregovaračkim stolovima”, rekao je bivši portugalski socijalistički premijer.

Guterres je prvi čelnik svjetske organizacije koji je na dužnost izabran nakon dugog i transparentnog procesa javnog predstavljanja i razgovora sa svim kandidatima i četvrti je Europljanin na toj dužnosti, ali prvi koji je rođen nakon osnutka UN-a.

Inženjer po struci i praktični katolik po vjeri, 67-godišnji Guterres snažno se borio za prava migranata dok je bio visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) od lipnja 2005. do prosinca 2015. Njegova dva mandata na čelu UNHCR-a bila su obilježena reformom njezine interne strukture i smanjenjem broja zaposlenika za trećinu.

Glavni tajnik Ban Ki-Moon, koji je napustio dužnost 31. prosinca, izjavio je da Guterresa smatra “izvanrednim izborom”, dodavši kako će mu njegovo široko znanje o događanjima u svijetu i živi intelekt dobro poslužiti u vodstvu UN-a tijekom kritičnog razdoblja.

Guterres se u svojoj kandidaturi obvezao boriti za ljudska prava, za reforme svjetske organizacije koju mnogi vide nezgrapnom i presporom za brzi odgovor na svjetske krize. Dužnost je preuzeo u vrijeme rata u Siriji, migrantske krize i rastućih sukoba u Južnom Sudanu i Jemenu.

Diplomati smatraju kako će Guterres prvih 100 dana svojeg mandata biti usredotočen na jačanje uloge glavnog tajnika. (Hina)