Nekategorizirano, Svijet

SAD optužio članove Banove obitelji zbog davanja mita

Foto: EPA
Foto: EPA

Dvojica članova obitelji bivšeg glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona optužena su u SAD-u zbog podmićivanja bliskoistočnog dužnosnika u vezi s prodajom kompleksa zgrada u Vijetnamu za 800 milijuna dolara.

Joo Hyun “Dennis” Ban, trgovac nekretninama iz New Yorka i Banov nećak te njegov otac Ban Ki-sang, brat bivšeg glavnog tajnika UN-a i nekoć jedan od direktora u južnokorejskoj građevinskoj tvrtki Keangnam optuženi su pred saveznim sudom na Manhattanu.

Optužnica je podignuta nakon što je Banu 31. prosinca 2016. istekao dvostruki petogodišnji mandat na čelu Svjetske organizacije.

Prema optužnici, Keangnam je 2013. imao problema s likvidnošću i obratio se Bahnu kako bi mu pronašao investitora za kompleks zgrada Landmark 72 u Vijetnamu za proviziju od pet milijuna dolara.

Umjesto da se financiranje izvede zakonito, Bahn i Ban Ki-sang uključili su se u shemu kako bi podmitili neimenovanog dužnosnika s Blikog istoka koji je trebao uvjeriti bogati fond svoje države da kupi Landmark 72.

Mito je plaćeno preko Malcolma Harrisa, samoproglašenog konzultanta za umjetnine i modu i blogera koji je također optužen i koji je prema optužnici tvrdio da je bio dužnosnikov agent.

Prema komunikaciji s Harrisom iz travnja 2014., Bahn i Ban Ki-Sang pristali su mu unaprijed platiti 500.000 dolara mita i još dva milijuna dolara kada se posao završi. No, ispostavilo se da Harris nije imao nikakve veze s dužnosnikom te je ukrao i potrošio 500.000 dolara.

Kako je Keangnam upadao u krizu, Bahn je, vjerujući da je mito isplaćeno i da sve teće po planu, naveo Keangnam i njegove kreditore da vjeruju kako će bogati fond kupiti Landmark 72.

Kada je cijela stvar propala, na sudu je pokrenut postupak likvidacije Keangnama, stoji u sudskih spisima. (Hina)