Nekategorizirano, Svijet

Moskva spriječila spominjanje LGBT-a u priznanju Ban Ki-moonu

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rukuje se s Peterom Thomsonom, predsjednikom 71. sjednice Glavne skupštine UN-a, foto: EPA/Justin Lane
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rukuje se s Peterom Thomsonom, predsjednikom 71. sjednice Glavne skupštine UN-a, foto: EPA/Justin Lane

Vijeće sigurnosti je pod pritiskom Rusije povuklo navod o pravima LGBT osoba (lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe) u priznanju koje je u srijedu odano UN-ovu glavnom tajniku Ban Ki-moonu, rekli su diplomati.

Ban koji s dužnosti odlazi krajem mjeseca postavio je zaštitu prava LGBT zajednice za jedan od svojih prioriteta organizirajući u rujnu 2016. u UN-u prvu sjednicu o toj temi na visokoj razini.

U prijedlogu izjave podnesenom Vijeću isticao se taj aspekt njegova mandata. No prihvaćeni tekst sadrži tek nejasan navod o njegovu djelovanju u korist “najranjivijih i najviše marginaliziranih osoba”.

“Rusija je zanovijetala zbog spominjanja prava LGBT osoba”, rekao je diplomat u Vijeću.

Od 193 zemlje članice UN-a, 73, među kojima 33 afričke, smatraju homoseksualnost kaznenim djelom. Rusija se nedavno uzalud protivila imenovanju stručnjaka u UN-u za prava LGBT osoba.

U izjavi se među Banovim uspjesima nabrajaju pokretanje programa održivog razvoja i borbe protiv siromaštva te klimatski dogovor postignut prije godinu dana u Parizu kako bi se ograničilo zagrijavanje planeta.

Ban je u svom odgovoru istaknuo da “odlazeći s dužnosti najviše žali zbog nastavka kaosa u Siriji”.

Ponovo je pozvao petnaest zemalja u Vijeću da “preuzmu zajedničku odgovornost i zaštite sirijske civile”.

Ban će u siječnju prepustiti mjesto bivšem portugalskom premijeru Antoniu Guterresu.

Njegova slika čitavog lika, kao i sedmorice njegovih prethodnika, s rukom na globusu otkrivena je u srijedu i od sada ima svoje mjesto na ulazu u zgradu UN-a.