Nekategorizirano, Svijet

“Panama Papers”: počela palentarna istraga o utaji poreza

Dometi afere Panama Papers već sada se uspoređuju s WikiLeaksom.
Dometi afere Panama Papers već sada se uspoređuju s WikiLeaksom.

Australske porezne vlasti (Australian Tax Office, ATO) objavile su u ponedjeljak da istražuju više od 800 bogatih klijenta odvjetničkog ureda Mossack Fonseca.

“Sada smo identificirali više od 800 pojedinaca poreznih obveznika i povezali smo njih 120 s offshore tvrtkom u Hong Kongu”, objavio je australski porezni ured.

Istragu su počele i porezne vlasti Novog Zelanda, potvrdio je za agenciju Reuters John Nash iz novozelandske agencije za međunarodne prihode ne navodeći broj pojedinaca ili društava koji su predmet istrage.

Agencija AFP prenosi da su se poreznom oazom preko panamske tvrtke koristili brojni svjetski lideri, prema dokumentima koji otkrivaju da je 140 političkih dužnosnika i istaknutih osoba u tome sudjelovalo.

Među njima su osobe bliske ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu koji su prema dokumentima ‘zamračili’ 2 milijarde dolara.

“Putinovi suradnici lažirali su plaćanja, antidatirali su dokumente i tajno stekli utjecaj nad ruskim medijima i ruskom automobilskom industrijom”, piše na svojoj mrežnoj stranici Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Među dokumentima otkrivenima u nedjelju navedeno je i ime ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, zatim oca današnjeg britanskog premijera Davida Camerona koji je umro, kao i dužnosnika bliskih bivšem venezuelskom predsjedniku Hugu Chavezu koji je umro 2013.

“Nikad nisam skrivao svoju imovinu”, ustvrdio je islandski premijer Sigmundur Dvid Gunnalugsson, osumnjičen da je skrio milijune dolara na britanskim Djevičanskim otocima, prenosi AFP.

Kineski državni vrh, FIFA, nogometne zvijezde

Visoki dužnosnici kineskog režima, među njima Denx Jiagui, suprug starije sestre kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kao i Li Xiaolin, kći bivšeg kineskog premijera Li Penga također su sklanjali novac u porezne oaze preko panamske odvjetničke tvrtke, piše AFP.

Godine 2009., kada je njegov šogor bio član moćnog stalnog odbora Politbiroa Kineske komunističke partije, ali ne i predsjednik, Deng je postao jedini dioničar dva ‘paravan’ poduzeća na britanskim Djevičanskim otocima, otkriva ICIJ.

U lipnju 2012. agencija Bloomberg otkrila je da Deng Jiagui i njegova supruga posjeduju više stotina milijuna dolara u nekretninama i vrijednosnim papirima.

Otkako je stupio na vlast krajem 2012., predsjednik Xi Jinping ističe da mu je cilj iskorijeniti korupciju.

Dokumenti ICIJ-a otkrivaju i da se kći bivšeg premijera Li Penga u vrijeme kada je bio na dužnosti koristila uslugama zaklade u Liechtensteinu, koja je bila povezana s tvrtkom registriranom na Djevičanskim otocima.

Svijet nogometa, već načet višemjesečnim skandalom čelnika FIFA-e, također je upleten u poslovanje s panamskom poreznom oazom, pokazuju dokumenti. Četiri od 16 čelnika Međunarodne nogometne federacije koristili su se offshore tvrtkama koje je osnovao odvjetnički ured Mossack Fonseca.

I Michel Platini navodno se koristio uslugama odvjetničke tvrtke Fonseca, a dokumenti otkrivaju i dvadesetak imena nogometnih zvijezda, među kojima su igrači Barcelone, Real Madrida ili Manchester Uniteda, a navodi se i ime Lionela Messija.

Mossack Fonseca: To je napad na Panamu

“To je zločin”, rekao je o objavi dokumenata za agenciju AFP Ramon Fonseca Mora, direktor i jedan od dvojice osnivača odvjetničkog ureda Mossack Fonseca.

“To je napad na Panamu jer nekoliko zemalja ne cijeni to što smo mi konkurentni kako bismo privukli poduzeća”, rekao je 64-godišnji Fonseca.

Prema njegovim riječima “dva su načina gledanja na svijet: prvi je da budeš konkurentan, a drugi da stvaraš poreze”, rekao je i objasnio “da postoji rat među zemalja koje su otvorene poput Paname i zemalja koje sve više oporezuju svoja poduzeća i građane”.

Ramon Fonseca je rekao da je njegov ured oformio više od 240.000 tvrtki, a “velika većina” njih osnovana je “u legitimne svrhe”. Ističe da njegov njegov odvjetnički ured nije odgovoran za aktivnosti kompanija.

“Posvećeni smo stvaranju legalnih struktura koje prodaju svojim posrednicima kao što su banke, odvjetnici, trustovi, a oni imaju svoje krajnje klijente koje mi ne poznajemo”, rekao je.

“Dokumenti pokazuju da banke, odvjetnički uredi i drugi akteri koji rade u poreznim oazama često zaboravljaju na svoju zakonsku obvezu da moraju provjeriti nisu li njihovi klijenti upleteni u kriminalna poduzeća”, piše ICIJ.

Vlada Paname ustvrdila je u nedjelju da će “odlučno surađivati” s pravosuđem ako se otvori sudska istraga.

Dometi afere Panama Papers

“Ovo će curenje vjerojatno biti navjeći udarac nanesen poreznim oazama zbog obima dokumenata”, rekao je za BBC Gerard Ryle, direktor ICIJ-a.

“To otkriće pokazuje u kojoj su mjeri štetne prakse i kriminal duboko ukorijenjeni u offshore tvrtke”, smatra Gabriel Zucman, ekonomist sa sveučilišta Berkeley u Kaliforniji.

Dometi afere Panama Papers već sada se uspoređuju s WikiLeaksom, osnovanim 2006. koji se specijalizirao za objavu tajnih dokumenata. Njegov osnivač Edward Snowden, koji je razotkrio goleme razmjere prisluškivanja i obavještajnu aktivnost Sjedinjenih Država, komentirao je “Panama Papers” riječima “Najveće curenje u povijesti novinarstva ugledalo je svjetlost dana i odnosi se na korupciju”.