Nekategorizirano, Svijet

Dvojica gejeva prvi put u povijesti kandidati na izborima za zastupnike ruskog parlamenta

Ruski LGBT aktivisti Bulat Barantayev i Aleksei Korolyov (fotomontaža/ Facebook)
Ruski LGBT aktivisti Bulat Barantayev i Aleksei Korolyov (fotomontaža/ Facebook)

U javnosti poznati aktivisti za LGBT prava, Aleksei Korolyov i Bulat Barantayev, prvi su gejevi koji se natječu za mjesto zastupnika u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta. Iako ne polažu prevelike nade u pobjedu, poručuju kako kandidaturom žele ohrabriti članove gej zajednice i otvoreno se suprotstaviti Putinovoj homofobiji.

Kao kandidati opozicijske koalicije Parnas, 29-godišnji Aleksei Korolyov i 33-godišnji Bulat Barantayev, prvi su otvoreno gej muškarci u povijesti koji sudjeluju u izborima za zastupnike Dume, donjeg doma ruskog parlamenta. Kažu kako ih je na to motivirao kontroverzni zakon o zabrani “gej propagande” iz 2013. i ekstremna homofobija koju promovira sama država što potiče i zločine iz mržnje, piše Gay Times.

“LGBT zajednica je u očajnoj situaciji i potrebni su nam saveznici, stoga nam je drago da smo ih pronašli u Parnasu. Zajednici je tako dobila nove mogućnosti u borbi za svoja prava a stranci bi ova suradnja mogla donijeti i nove glasove”, rekao je Aleksei.

Iako smatraju kako su im šanse da budu izabrani za zastupnike vrlo male, posebice zbog jasnih stavova protiv predsjednika Vladimira Putina, uključenjem u izbornu utrku željeli su pružiti nadu drugim LGBT osobama i pokazati kako su voljni ustati u obranu svojih prava.

“Već duže vrijeme koristim svaku priliku kako bih okolinu otvorio prema prihvaćanju LGBT osoba. Vlastitim primjerom pokazujem kako gejevi u Rusiji mogu voditi vlastiti uspješni posao, surađivati s drugima, imati djecu i čak se kandidirati za Dumu”, ističe Bulat.

Preuzeto sa portala: Crol.hr