Nekategorizirano, Svijet

UN-ov novi glavni tajnik izlaže program u Vijeću sigurnosti

Foto: EPA/JUSTIN LANE
Foto: EPA/JUSTIN LANE

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres iznijet će u utorak, u svom prvom govoru u Vijeću sigurnosti, plan revitalizacije UN-a zahvaljujući jačanju diplomacije koja će uživati potporu velesila.

Bivši portugalski premijer koji je 1. siječnja preuzeo dužnost od Ban Ki-moona, već je najavio glavne smjernice svoje strategije za reformu međunarodne organizacije i jačanje napora za zaustavljanje sukoba, od sirijskog pokolja do sukoba u Južnom Sudanu.

Antonio Guterres će se sučeliti s duboko podijeljenim Vijećem sigurnosti nesposobnim da donese zajedničku odluku i prekine šestogodišnji građanski rat u Siriji.

“Najveći nedostatak međunarodne zajednice danas je što nije uspjela spriječiti sukobe i očuvati sigurnost u svijetu”, napisao je u kolumni koju je u ponedjeljak objavio američki časopis Newsweek.

“Na područjima gdje bjesne ratovi trebaju nam posredovanje, arbitraža i kreativna diplomacija koju će podupirati sve utjecajne zemlje”, dodao je, najavivši izravnije upletanje u važna pitanja u kojima je njegov prethodnik Ban Ki-moon velik dio posredovanja prepuštao posebnim izaslanicima.

UN-ov glavni tajnik će prvi put službeno nastupiti u Vijeću sigurnosti tijekom rasprave o sprječavanju sukoba koju će voditi švedska ministrica vanjskih poslova čija zemlja u siječnju predsjeda Vijećem.

Novi glavni tajnik je među prvim odlukama najavio osnutak odbora koji će se uhvatiti ukoštac s problemom spolne zloporabe Plavih kaciga.

Antonio Guterres idućeg tjedna putuje u Ženevu, u Švicarsku, gdje će početi mirovni pregovori o Cipru i gdje će se sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.