Nekategorizirano, Rad udruga

Uspješno proveden projekt "Reporteri boljeg društva"

U projektu je sudjelovalo 20 tinejdžera
U projektu je sudjelovalo 20 tinejdžera

Projekt „Reporteri boljeg društva“ je projekt koji se provodio s ciljem podizanja svijesti djece i mladih o važnosti aktivnog građanstva i demokratskih vrijednosti, piše udruga Dokkica.
S obzirom na aktualna zbivanja u javnom političkom, odgojno-obrazovnom, kulturnom i medijskom prostoru (pitanje provedbe zdravstvenog i građanskog odgoja, nedostatak participacije djece i mladih u društvu, nepoštivanje dječjih prava, širenje ideologija i nasilja…) uvidjeli smo potrebu provođenja radionica, edukacija i inicijativa koja će utjecati na promjenu razmišljanja djece i mladih kako bi postali aktivni sudionici u lokalnoj zajednici. Uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole nije slijedilo pravne i institucionalne pretpostavke, a škole ga provode neujednačeno i bez odgovarajuće podrške za provođenje nastavnog sadržaja kurikuluma.

Tijekom provedbe projekta 20 tinejdžera (u dobi od 13-15 godina) steklo je vještine zagovaranja demokratskih vrijednosti te znanja o različitim temama; borba protiv nasilja, suzbijanje govora mržnje, dječja prava, multikulturalnost i tolerancija, prava manjina, medijska pismenost, slobodno vrijeme djece i mladih, aktivizam djece i mladih, ekologija i održivi razvoj.

Tijekom provedbe projekta snimljeno je deset odgojno-obrazovnih emisija koje su emitirane na Televiziji Slavonije i Baranje u periodu od listopada 2015. do srpnja 2016. godine. Kroz edukativne radionice te tijekom snimanja televizijskih emisija tinejdžeri su stekli znanja i vještine javnog nastupa i javnog zagovaranja te kritičkog promišljanja različitih društvenih pojava kao i stvaranja medijskog sadržaja.
Ovim projektom stvoren je utjecaj na medijski prostor lokalne televizije koja je medijski sadržaj ovakvog karaktera prvi put emitirala u svom programu a sve s ciljem zajedničkog promicanja ljudskih prava te zagovaranja demokratskih vrijednosti.

U provedbu projekta Dokkica je uključila 30-ak stručnjaka iz područja obrazovanja, kulture, lokalne samouprave, civilnog društva, ljudskih prava kao voditelje radionica, predavače i sugovornike u emisijama čime je ostvarena suradnja s različitim dionicima društvenog djelovanja.

U sklopu projekta provedene su tri inicijative: „Glas djece za kvalitetne škole“, „Za djecu Burkine Faso“ te „Zagrli za rijetke“ u koje su direktno bili uključeni polaznici radionica ali i njihovi vršnjaci.
„Glas djece za kvalitetne škole“ inicijativa koja je nastala povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta kao ideja promocije i poštivanja prava djece na kvalitetno obrazovanje i izražavanje mišljenja. Obzirom na aktualnu kurikularnu reformu smatrali smo od iznimne važnosti dati mogućnost djeci, ali i svim ostalim zainteresiranim građanima da izraze svoja mišljenja o odgojno-obrazovnom sustavu s ciljem prikupljanja poruka na temu „kakve škole želimo…“.
Akcija „Zagrli za rijetke, zagrli za Gunniess“ nastala je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana rijetkih bolesti, a u organizaciji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Polaznici projekta uključili su se organizacijom akcije „grljenja“ u trgovačkom centru „Portanova“ kako bi ukazali na važnost podrške i destigmatizacije osoba s rijetkim bolestima.
Inicijativa „Za djecu Burkine Faso“ nastala je u suradnji s Udrugom Breza u sklopu projekta „Mladi za zemlju“. Polaznici projekta prikupili su potreban školski materijal za djecu iz Burkine Faso. Ideja je nastala u suradnji ovih dviju organizacija čiji projekti imaju slične ciljeve – promjenu ponašanja mladih u pogledu pitanja globalnoga razvoja, ali i njegovanje njihove uključenosti te aktivnoga sudjelovanja u građanskim inicijativama. U sklopu inicijative polaznike projekta posjetio je predstavnik organizacije Keogoo iz Burkine Faso Lassina Zampaou. Također, snimljen je i kratki video koji su polaznici projekta poslali u školu Guess Wend Bala iz Burkine Faso. Polaznike projekta posjetili su i predstavnici talijanske udruge Progettomondo Mlal te predstavnici grada Vicenze iz Italije i Czestochowe iz Poljske.

Osim spomenutih inicijativa i akcija, polaznici projekta uključivali su se u aktivnosti u lokanoj zajednici kao što su Sajam zdravlja, akcije darivanja krvi Udruge Auxillium, prosvjedu podrške provedbi kurikularne reforme i dr. Ovim inicijativama ostvaren je utjecaj u lokalnoj zajednici o važnosti poštivanja dječjih prava, posebno prava na kvalitetno obrazovanje i izražavanje mišljenja te o važnosti aktivizma u lokalnoj zajednici.

U sklopu projekta polaznicima su organizirana dva edukativna izleta u kojima su se imali prilike upoznati s temom održivog razvoja. Edukativni izlet na eko farmu „Nananin salaš“ smještenu na području specijalnog zaštićenog rezervata Gornje Podunavlje polaznicima je dao uvid u život na selu i mogućnostima korištenja prirodnih resursa kao i primjera održivog razvoja i recikliranja. Kroz edukativni izlet u organizaciji Udruge Zeleni Osijek, a u sklopu obilježavanja Dana Dunava u Eko Centru Zlatna Greda, polaznici su imali priliku pogledati edukativnu izložbu i film o Srednjem Podunavlju koji je i uvršten u edukativnu emisiju „Reporteri boljeg društva“.

Emisije o građanskom odgoju Dokkica će umnožiti i zajedno s priručnikom kao edukacijskim paketom ponuditi nastavnicima i stručnim timovima škola na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Zahvaljujući projektu organizacija je postala članica GOOD inicijative – inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Kroz uključivanje u edukacije, radionice i seminare u organizaciji GOOD inicijative, Dokkica će se i dalje zalagati za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole.