Nekategorizirano

VIDEO: Glazbenik Darko Rundek podržao je Greenpeaceovu kampanju protiv plastike

Glazbenik Darko Rundek podržao je Greenpeaceovu kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu predstavivši pjesmu ‘Reci ne’ te je pozvao građane da potpišu peticiju i pridruže se onima koji se protive upotrebi jednokratnih vrećica, priopćio je Greenpeace u ponedjeljak.

Rundek je pozvao na potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica, koju je potpisalo više od od 50.000 građana i pohvalio zbor ZbrKu iz Velike Gorice s kojim je snimio glazbeni video spot “Reci ne”, poručio je.

Plastika za jednokratnu upotrebu globalni je problem, a aktivisti nastoje podići  svijest o njenoj štetnosti i tako umanjiti njezinu upotrebu.

Voditeljica Greenpeaceove kampanje Petra Andrić poručila je da su nužne promjene eko-politika jer se “danas moramo pobrinuti da se djeca sutrašnjice ne utope u moru plastike i plastičnih vrećica”.

Izrazila je zadovoljstvo što su se u kampanju uključili i mladi ljudi te pozvala sve građane da se udruže kako bi se stalo na kraj pogubnim praksama. “Kao što prikazuje ovaj spot, želimo spriječiti da se današnja djeca sutra utope u moru plastike i plastičnih vrećica”, zaključila je.

Greenpeace: Od mikroplastike nitko nije zaštićen

Greenpeace kontinuirano upozorava da ogromne količine plastike koje završavaju u okolišu ugrožavajući živa bića. Pokrenuli su peticiju i od Vlade zatražili da zabrani upotrebu laganih plastičnih vrećica, tanjih od 50 mikrona.

“Plastika ne nestaje, ona se usitnjava do takozvane mikroplastike koja ulazi u hranidbeni lanac te pronalazi put i do naših tanjura. Ni Mediteran ni Jadran toga nisu pošteđeni. Vrijeme je da djelujemo protiv onečišćenja okoliša”, upozorili su.

Zastupnici Europskog parlamenta u ožujku su podržali zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoji alternativa. Po direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koje su dogovorene između tri glavne institucije EU-a, uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za sve zemlje članice od 2021. godine.