Aktivizam, Nekategorizirano

Zagreb će se pridružiti globalnoj akciji Greenpeacea za zaštitu oceana

U sklopu međunarodne kampanje za zaštitu oceana, jedne od najvećih u povijesti Greenpeacea, Zagreb će se pridružiti globalnoj akciji koja će se u idućih nekoliko dana održati u dvadesetak zemalja svijeta.

Oceani i mora na rubu su kolapsa
Sav život na Zemlji ovisi o oceanima – a njima je sada potrebna naša pomoć i zaštita. Od klimatskih promjena i plastike, preko eksploatacije nafte i plina te rudarenja u morskim dubinama, do prekomjernog izlova ribe – prijetnje kojima su izložena mora i oceani svakim su danom sve veće i akutnije. Znanstvenici upozoravaju da se 30% najvažnijih i najugroženijih oceanskih područja mora hitno zaštititi od štetnog ljudskog djelovanja.

Ovo je povijesna prilika…
U okviru Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, vlade svijeta upravo raspravljaju o Sporazumu o svjetskim morima. Učine li ono što treba, otvorit će se put prema uspostavi goleme mreže zaštićenih područja, odnosno morskih rezervata. Time bi se postigla zaštita trećine svjetskih mora, što bi dovelo do oporavka morskog svijeta od brojnih pritisaka ljudskog djelovanja i industrijske eksploatacije.

… u zadnji čas
Uoči četvrte i posljednje runde pregovora u UN-u, Greenpeace se zajedno s više od 2,5 milijuna ljudi diljem svijeta zalaže za postizanje što snažnijeg režima zaštite te usvajanja Sporazuma o svjetskim morima (odnosno Provedbenog sporazuma o zaštiti morske bioraznolikosti izvan nacionalne jurisdikcije) koji bi na predstojećoj 4. međuvladinoj konferenciji (IGC4) u ožujku ove godine trebao postići djelotvornu stvarnu zaštitu svjetskih mora i oceana.

Predsjedavanje EU i uloga Hrvatske
Za postizanje snažnog sporazuma u rokovima koje je zadala Glavna skupština UN-a, kao i ispunjavanje obaveza preuzetih od strane Vijeća EU, potrebno je snažno vodstvo i pojačan diplomatski angažman na najvišoj političkoj razini. Trenutno predsjedanje RH Vijećem EU pruža jedinstvenu priliku za europsko globalno liderstvo u ovom važnom pitanju, s obzirom na istaknute prioritete hrvatskog predsjedanja koji uključuju “vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena te na promicanju učinkovitog globalnog upravljanja” kao i važnu ulogu koju je EU do sada imala u postizanju napretka u pregovorima o Sporazumu.

Oceani i klimatske promjene
Skulpture pingvina od leda koje će biti postavljene pred važna politička sjedišta diljem svijeta, topljenjem će simbolički ukazati na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena te važnu ulogu oceana u njihovom ublažavanju, ali i na stvarne posljedice za populaciju pingivna koja se prepolovila. O svemu tome svjedoči i  jednogodišnja Greenpeaceova ekspedicija “Od Pola do Pola” koja upravo završava na Antarktici.

Pozivamo vas da se pridružite prilikom izlaganja ledene skulpture pingvina ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4), središnjem mjestu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, u petak, 7.2.2020. u 10 sati. (Izvor: Greanpeace Hrvatska)