Nekategorizirano, Stajališta

Okolišne udruge prijete tužbom ministru Ćoriću zbog TE Plomina 1

okolisne-udrugeUdruge Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra u srijedu su ustvrdile da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pogoduje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) u namjeri produljenja rada stare termoelektrane (TE) na ugljen Plomin 1, te su ministru Tomislavu Ćoriću zaprijetile tužbom ako Plomin 1 dobije okolišnu dozvolu, prenosi Hina.

Udruge od Ćorića traže da prekine s praksom “podrške projektima prljave energije” i da uskrati okolišnu dozvolu za Plomin 1.

Ministarstvo je objavilo Nacrt rješenja o okolišnoj dozvoli za TE Plomin 1, rok za slanje komentara je 14. veljače, a nakon analize pristiglih komentara, Ministarstvo će odlučiti o izdavanju dozvole.

Sporna termoelektrana izgrađena je prije 50 godina, a prije dvije godine zatvorena je nakon velikog požara.

Zeleni ističu da je i bez nesreće TE morala biti zatvorena do kraja 2017. godine zbog previsokih emisija štetnih tvari koje nisu usklađene s Direktivom o industrijskim emisijama.

HEP želi produljiti rad Plomina 1 za 15 do 20 godina i zajedno s Ministarstvom okoliša ignorira propise, smatraju udruge.

Procjena utjecaja na okoliš zapravo provedena za Plomin C

Upozoravaju kako za taj projekt nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš, pa se ne zna ni kakav je utjecaj niti je li prihvatljiv.

Izrađivač Stručne podloge zahtjeva za izmjenu uvjeta okolišne dozvole za postojeće postrojenje TE Plomin 1 navodi da je provedena procjena utjecaja na okoliš za Plomin 1, dok je u stvarnosti, postupak proveden za drugi projekt – Plomin C, tvrde aktivisti.

Nakon prošlogodišnjih reakcija udruga, Ministarstvo u nacrtu više ne tvrdi da je postupak procjene utjecaja na okoliš proveden, već da taj postupak nije potreban jer će predviđeni zahvat unaprijediti postojeću situaciju.

Udruge to smatraju obmanom jer trenutno Plomin 1 nema nikakve emisije u okoliš pošto ne radi, a ponovno pokretanje donosilo bi nove štetne emisije.

“Zagađenje iz TE na ugljen uzrokuje više slučajeva prijevremenih smrti svake godine i bolesti dišnog i krvožilnog sustava. Jednako je poguban utjecaj takvih postrojenja na klimatske promjene, čije učinke sve češće možemo vidjeti i u Hrvatskoj”, upozoravaju Zeleni.

Podsjećaju da je niz zemalja EU-a već objavilo postupno ukidanje ugljena kao energenta, a Hrvatska bi omogućavanjem nastavka rada TE Plomin 1 zacementirala ovisnost o uvoznom ugljenu kroz sljedeća dva desetljeća.