Hrvatska, Nekategorizirano

Zelena akcija: HEP mora zatvoriti Plomin 1

plomin_crZelena akcija traži da se odustane od bilo kakvih pokušaja ponovnog pokretanja rada Plomina 1, objavu svih podataka o onečišćenju nastalom kao posljedica požara te saniranje eventualne štete koju su građani pretrpjeli.

– Plomin 1 je u funkciji 47 godina i već je odavno trebao otići u dekomisiju. Prije nekoliko godina napravljena je određena modernizacija zbog čega je HEP dobio dozvolu za privremeni nastavak rada. Međutim, nevjerojatno je da javnosti nije poznat točan datum do kada Plomin 1 ima dozvolu za rad jer je u službenom dokumentu Ministarstva okoliša godina dekomisije cenzurirana (Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za TE Plomin 1, 38. str.). Jučerašnji incident pokazuje da se s definitivnim zatvaranjem ove stare TE ne smije više čekati.

Jedina strategija za nadomjestak električne energije iz Plomina 1, koju su HEP i većina Vlada u posljednjih 10 godina imali, bila je izgradnja nove termoelektrane na uvozni ugljen Plomin C. Zelena akcija i partnerske organizacije od početka su tvrdile kako su TE na ugljen tehnologija prošlosti i argumentirale da se Plomin C ne smije izgraditi zbog negativnih posljedica na okoliš i zdravlje građana_ki, klimatskih promjena te cijene električne energije za korisnike_ce. Odgovorni za hrvatsku energetsku politiku tvrdoglavo su ignorirali racionalne argumente protiv Plomina C te u tom periodu nisu ulagali gotovo nikakav napor u projekte obnovljivih izvora energije. Zbog takvog nemara, izgubili smo previše godina u tranziciji prema niskougljičnom društvu i čistoj energiji. Zelena akcija se nada da je jučerašnji incident dovoljno upozorenje kako je krajnji čas da se napravi ozbiljan zaokret u energetskoj politici Hrvatske, trajno zatvori Plomin 1 i žurno krene prema razvoju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti – ističu u Zelenoj akciji.