Nekategorizirano

Vikend u Novom Zagrebu protekao je u znaku manifestacije Kulture za sve!

Vikend u Novom Zagrebu prošao je u znaku manifestacije Kulture za sve! Ideja ove nove manifestacije, nastale u sklopu projekta SuKultura, bila je na primjerima dobre prakse prezentirati prednosti sudioničkog upravljanja u kulturi kroz prezentaciju participativnih umjetničkih sadržaja, navode u priopćenju organizatori.

Program je započeo site-specific predstavom Pet godišnjih doba Branka Brezovca i Eurokaza ispred atomskog skloništa na samom rubu Travnog. U ovom ambijentalnom kolažu impresivne vizualne podloge uz publiku su uživali i sugrađani koji su predstavu promatrali sa svojih prozora i balkona.

Subota je započela Dominovom Predstavom zajednice, fragmentarnim djelom koje su zajednički pod umjetničkim vodstvom Vedrane Klepice, Josipe Bubaš, Vlaste Delimar, Neve Lukić, Drum ‘n Bijesa i udruge Avokado te ostalih umjetničkih suradnika sukreirali sami građani. Redateljica Iva Srnec Hamer i umjetnička organizacija Točka na I pretpremijerno su izveli predstavu Poligon nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana, nastale u suradnji s građanima treće životne dobi. Umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost u suradnji s umjetnicima Irenom Boćkai i Vilimom Matulom, prezentirala je izvedbeni rada Disanje kvarta o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva kako bi se nadišle različite krize.

Manifestacija je zaključena ovacijama za Triko Cirkus Teatar i predstavu Stanari u mamutu, nastalu na temelju cirkuskih elemenata i jeziku klaunske igre, autorica Ive Peter Dragan i Marije Antić, u koju su uključeni stanovnici svih generacija.

Sljedeću manifestacije s novom kulturom u Novom Zagrebu očekujte već u rujnu. U sklopu projekta SuKultura od 11. do 13. rujna organizira se Akcija za Trg u/ispred Centra za kulturu Novi Zagreb.

Manifestacija se organizira u sklopu projekta SuKultura, kojeg provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb.

 

Projekt SuKultura financira se u okviru natječaja Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi (objavljen u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-

2020.) sa svrhom razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.119.068,44 HRK, a Europska unija je kroz Europski socijalni fond sufinancirala projekt u iznosu od 1.801.208,174 HRK.