Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga Domino najavljuje interdisciplinarnu radionicu Tijelo Riječi: Mamutica – prostori budućnosti

Interdisciplinarna radionica Tijelo Riječi: Mamutica – prostori budućnosti

Autorice programa: Josipa Bubaš i Neva Lukić

TERMINI: od srijede 1.7. do petka 3.7. i od ponedjeljka 6.7. do srijede 8.7., od 10-14h, foaje KUC Travno.

Dvanaesta po redu radionica Tijelo Riječi, autorica Josipe Bubaš i Neve Lukić, odvijat će se u prostoru Mamutice baveći se samom arhitekturom ali i sociološko-društvenim kontekstom navedene lokacije (u Mamutici stanuje oko 5.000 ljudi, a velik broj osoba je i zaposlen u nekoj od prodavaonica ili javnih institucija unutar nje).

Polazeći od utopijske socijalističke arhitekture Mamutice te tekstova pisaca poput A. Huxleya, T. Moorea i G. Orwella, ovaj put radionica će polaznike povesti na istraživački put zamišljanja, osjećanja i pripovijedanja utopijsko-distopijskih prostora, tzv. “prostora budućnosti”, njihovih mogućih funkcija kao i obrazaca ponašanja nastalih u njima. Kao i dosad, radionica će povezati književni i izvedbeni jezik pri čemu će polaznici/polaznice, uz mentorstvo voditeljica, stvarati vlastiti tekst, scenski pokret i koreografiju razvijajući spisateljske, plesno-scenske te pripovjedačke vještine.

Ideja „zgrade-grada“, ujedinjene zajednice koja zadovoljava sve čovjekove potrebe, često je zanemarena u suvremenom urbanizmu. Međutim, ista se ideja suviše lako može pretvoriti u distopijsku, unisonu jedinicu s vlastitim represivnim mehanizmima, negirati ljudskost i individualnost te postati sama svoja suprotnost. Ideja radionice jest poigravanje upravo tom ambivalentnom pozicijom, projekcijama mogućih problema budućnosti kroz istovremen komentar trenutnog stanja. Pri trenutnim stanjem referiramo se, dakako, na ideju socijalističke arhitekture da među ostalim sustanari određene četvrti trebaju biti međusobno solidarni, i da bi se unutar određenog urbanog konteksta trebala formirati i zajednica. Živi li i na koji način ta ideja danas i koliko su stanovnici Mamutice međusobno povezani? Osjećaju li pripadnost tom arhitektonskom zdanju i postoji li određen osjećaj razvijene i prakticirane solidarnosti? Kako ta ideja funkcionira danas u sasvim drugačijem političko-društvenom  kontekstu, kapitalističkog društva u razvoju? Također, korona kriza je donijela, pak, još veću međusobnu otuđenost, i doista stvaran scenarij filma znanstvene fantastike, te će polaznici radionice  istražiti i taj aspekt kroz vlastiti izvedbeno-literarni angažman.

Radionice organizira: Domino
Radionice se organiziraju u sklopu projekta SuKultura,  kojega provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb.

Facebook event

Projekt SuKultura odobren je za financiranje u okviru poziva za dodjelom bespovratnih sredstava “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi” (objavljen u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.) sa svrhom razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.119.068,44 HRK, a Europska unija je kroz Europski socijalni fond sufinancirala projekt u iznosu od 1.801.208,174 HRK.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.