Nekategorizirano, Svijet

Vivienne Westwood “u kavezu” na sudu u Londonu tražila slobodu za Juliana Assangea

EPA/NEIL HALL

Britanska modna dizajnerica Vivienne Westwood u utorak je iz golemog kaveza za ptice obješenog pred sudom tražila oslobađanje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, prenosi Hina.

“Ja sam Julian Assange! Ja sam kanarinac u kavezu”, rekla je Westwood odjevena u žuti kostim iz kaveza pred sudom Old Bailey u Londonu.

“Julian je borac za slobodu zlostavljan ilegalnim zakonskim igrama vlada”, kazala je 79-godišnja dizajnerica prije nego što je ušla u kavez.

“Urotom je (Assange) uhvaćen kako bi poslužio kao upozorenje svim novinarima da se nikad, nikad ne usude izreći istinu o Americi”, rekla je.

Britanija drži 49-godišnjeg Assangea, državljanina Australije u zatvoru i prijeti mu izručenje Sjedinjenim Državama koje mu žele suditi da je sprezi s bivšom analitičarkom američke vojne obavještajne službe Chelsea Manning objavio povjerljive podatke 2010. i time ugrozio sigurnost SAD-a.

Američko ministarstvo pravosuđa prošli mjesec najavilo je nove optužbe protiv Asangea kojega sada tereti da zajedno s WikiLeaksom novači hakere i potiče ih da pronađu povjerljive informacije kršeći američki zakon.

Assangeovi odvjetnici odbacuju optužbe kao politički motivirane

Britanska policija uhitila je Assangea u travnju 2019. u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu jer se nije odazvao na suđenje po optužbama švedskog pravosuđa koje su u međuvremenu odbačene.

Britanska policija upala je u veleposlanstvo kada je nova vlada Ekvadora odlučila uskratiti mu azil nakon što mu je prethodna sedam godina pružala utočište u veleposlanstvu.

Australski aktivist je razbijesnio Sjedinjene Države kada je 2010. objavio stotine tisuća tajnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, ali i povjerljive diplomatske poruke koje su dovele u nepriliku brojne vlade u svijetu.