Intervjui, Nekategorizirano

Volonterski centar želi da svaka osoba ima barem jedno volontersko iskustvo

foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Volonterski centar Zagreb (VCZ) obilježava 25 godina rada, tijekom kojih se bavio podizanjem svijesti o važnosti volonterstva za razvoj društva, a misija centra je da svaka osoba ima barem jedno volontersko iskustvo, istaknula u srijedu izvršna direktorica VCZ-a Dunja Hafner.

VCZ je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i promicanjem volonterstva. Kroz svoje djelovanje nastoji povećati broj građana uključenih u volontiranje i broj volonterskih programa koji pridonose rješavanju problema u zajednici, rekla je Hafner.

”Težimo da svaka osoba u Hrvatskoj ima barem jedno volontersko iskustvo jer volontiranjem stvaramo empatično i humano društvo”, kaže Hafner.

VCZ je osnovan 1997.godine kao mali lokalni centar čije su prve misije bile doprinos antiratnoj kampanji te razvoj nacionalne i međunarodne mreže volontera. Od 2009. ta organizacija dodjeljuje nagradu ”Volonterski Oskar” koja od ove godine uvodi dvije nove kategorije.

Uvodimo kategoriju za korporativnu sektor, kako bi smo nagradili firme koje omogućuju i potiču zaposlenike da volontiraju dio svog radnog vremena, te kategoriju za školski sektor, za škole koje promoviraju volontiranje među svojim učenicima, kaže izvršna direktorica VCZ-a

Organizacije civilnog društva brže od državnih institucija

Osim edukacije i povezivanja ljudi, VCZ zagovara javne politike koje doprinose razvoju volonterstva, istaknula je Julijana Kulušić iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike.

”Volonterstvo se vrlo brzo razvija, dopune Zakona o volontiranju usvojene 2021.godine usklađuju Hrvatsku s postojećim trendovima te pobliže definira razne pojmove kao što su volonterski centar ili koordinator volontera”, kaže.

Lokalni i regionalni volonterski centri poput zagrebačkog povezuju sve ključne dionike, a to su jedinice lokalne samouprave, akademska zajednica, mediji i organizacije civilnog društva, ističe Kulušić koja u volonterstvu vidi važan element u razvoju ravnopravnijeg društva i oblikovanju demokratskih promjena.

Organizacije civilnog društva imaju prednost pred državnim institucijama u brzini organiziranja i okupljanja ljudi spremnih doprinijeti u volonterskim akcijama, smatra Mateja Petrić iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom

”Krize iza nas dodatno su naglasile vrijednost volontiranja, vrijednost nesebičnog davanja vlastitog vremena i znanja za dobrobit zajednice i ljudima u potrebi”, poručila je. (Hina)