Nekategorizirano, Svijet

WHO zabrinut zbog širenja covida u Africi i među domorodačkim stanovništvom u svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog ubrzanog širenja koronavirusa u Africi te među domorodačkim stanovništvom širom svijeta.

“Vrlo sam zabrinut zbog činjenice da počinjemo svjedočiti ubrzanju bolesti u Africi i to svi trebamo shvatiti vrlo ozbiljno i pokazati solidarnost” prema zemljama u kojima se to događa, rekao je direktor za hitne zdravstvene situacije WHO-a Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

Epidemija u Južnoafričkoj Republici trebala bi biti upozorenje ostatku kontinenta da ojača praćenje bolesti, dodao je.

JAR je u subotu registrirao novih 13.373 slučaja.

Bocvana, Kenija, Namibija, Zambija i Zimbabve također su ustvrdile značajno povećanje broja novih slučajeva kroz zadnjih tjedan dana, istaknuo je Ryan.

“Iako su brojevi u tim drugim zemljama manji, mislim da počinjemo svjedočiti kontinuiranom ubrzanju transmisije u brojnim zemljama subsaharske Afrike i mislim da to moramo uzeti vrlo ozbiljno”, dodao je.

Glavni direktor WHO-a također je upozorio da su domorodački narodi koje čini pola milijuna ljudi širom svijeta posebno osjetljivi na pandemiju koronavirusa zbog vrlo loših životnih uvjeta.

Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je od 6. srpnja bilo više od 70.000 prijavljenih slučajeva među domorodačkim stanovništvom u obje Amerike, te preko dvije tisuće umrlih.

Zatražio je od država da poduzmu sve potrebne mjere zdravstvene predostrožnosti, s posebnim naglaskom na pronalaženje kontakata, kako bi se zaustavilo ubrzano širenje covida-19.

“Ne moramo čekati na cjepivo. Sada moramo spašavati živote”, poručio je iz Ženeve.

Koronavirusom je u svijetu zaraženo 14,5 milijuna ljudi, a više od 600.000 je umrlo. (Hina)