EHO, Nekategorizirano

Zahvaljujući projektu “Za dobre vibre – čitaj libre” Splitsko-dalmatinska županija dobiva bibliobus

Foto: Ferata

U Splitsko- dalmatinskoj županiji uspostavit će se bibliobusna služba kroz projekt “Za dobre vibre – čitaj libre”, a tehnički prilagođen autobus za tu namjenu bit će na raspolaganju u siječnju 2023.

Na taj će se način omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada.

“Uspostava bibliobusne službe realizirati će se u sklopu projekta ‘Za dobre vibre – čitaj libre’ kojim će se promicati razvoj čitalačka kulture i pismenosti na području Splitsko- dalmatinske županije,” rekla je za Hinu voditeljica tog projekta Antonija Jukić.

Po njenim riječima, posebice će se usmjeriti na ciljane skupine odnosno mlađe od 25 godina i starije od 54 godine, kao i osobe s invaliditetom što će doprinijeti povećanju njihove socijalne uključenosti.

Za uspostavu bibliobusne mreže nužna je nabava bibliobusa, a kako je istaknula Jukić, ugovor o nabavi bibliobusa, u vrijednosti oko 2,8 milijuna kuna, nedavno su potpisali ravnateljica Gradske knjižnice Marko Marulić u Splitu Grozdana Ribičić i direktor tvrtke “Autobus” Robert Vrhovski.

Isporuka bibliobusa planirana je za siječanj 2023. budući da se na tržištu ne nudi gotov bibliobus nego dobavljač treba napraviti prilagodbu vozila za potrebe bibliobusa, za što će trebati oko devet mjeseci, objasnila je.

Do tada će, kaže Jukić, djelatnici Gradske knjižnice Marko Marulić Split razraditi kompletnu mrežu županijskih bibliobusnih stajališta.

Na temu “Bibliobusna služba u Republici Hrvatskoj”, autorica Barbar Sladić je u okviru svog diplomskog rada na riječkom Filozofskom fakultetu prikazala razvoj te službe u Hrvatskoj i u svijetu.

“Trenutno u Hrvatskoj radi devet službi pokretnih knjižnica s ukupno 13 vozila, osam u županijama i u Gradu Zagrebu”, izvijestila je.

Suvremeni bibliobusi imaju i do nekoliko tisuća knjiga koje se posuđuju uz stručnu pomoć knjižničara.

………………………………………..

Projekt „Za dobre vibre – čitaj libre“ ugovoren je za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu “Čitanjem do uključivog društva”. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split.
Projekt za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.

 

(Hina)