Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt splitske knjižnice „Za dobre vibre – čitaj libre“ donosi knjigu u 50-ak naselja i općina

Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 26 općina bez knjižnične usluge, a više od 30 naselja s više od 500 stanovnika nema ni narodnu ni školsku knjižnicu. Ukupno više od 60 000 stanovnika u svom naselju ili općini u sklopu Splitsko-dalmatinske županije nema osiguran pristup knjizi.

Upravo taj problem Gradska knjižnica Marka Marulića Split riješila je uspostavom pokretne knjižnice – bibliobusa koji će obuhvatiti značajan broj općina i naselja na području županije i osigurati im neposredan pristup knjizi i sve to kroz projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” koji je u lipnju 2021. u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna (3.938.232,95 kn) ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu „Čitanjem do uključivog društva“.

O provedbi ovog dvogodišnjeg projekta popularizacije čitalačke kulture danas su u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu razgovarali zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan,  voditelj Odjela za praćenje provedbe programa EU Nacionalne zaklade Mario Beko i ravnateljica Gradska knjižnica Grozdana Ribičić. Sastanak je održan u okviru redovnih aktivnosti praćenja napretka provedbe projekata koje provodi Nacionalna zaklada kao provedbeno tijelo u čijem je to djelokrugu zadaća.

Na sastanku su istaknuti svi pozitivni rezultati provedbe ovoga projekta koji je uz razvoj bibliobusne službe omogućio pristup knjizi manje naseljenim, depriviranim sredinama Splitsko-dalmatinske županije, održavanjem tribina i radionica koje su omogućile da je knjiga i čitalačka kultura bliskija i mnogim mladim i starijim osobama, te osobama s invaliditetom.

Prema riječima Luke Bogdana, poziv „Čitanjem do uključivog društva“ uz knjižnicu u Splitu, i knjižnicama u Hrvatskoj Kostajnici, Virovitici, Vinkovcima, Gospiću, Poreču, Karlovcu, Vrpolju, Čakovcu, Novom Marofu, Lekeniku i Bjelovaru osigurao je bespovratna sredstva za nabavu bibliobusa kako bi do najudaljenijih krajeva, do najranjivijih skupina mogla redovito stizati knjiga.

Više o pozivu: https://strukturnifondovi.hr