Hrvatska, Nekategorizirano

Nakon 30 godina ponovno krenuo bibliobus po Splitsko-dalmatinskoj županiji

Djelatnice Županijske bibliobusne službe Gradske knjižnice Marka Marulića Split započele su s radom na terenu u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. godine i to nakon što 30 godina nije bilo pokretne knjižnice na području Splitsko-dalmatinske županije. Nabava bibliobusa, pokretanje Županijske bibliobusne službe, participativne radionice za djecu i mlade do 25 godina, osobe s invaliditetom te osobe starije od 54 godine, kao i kampanja o promicanju važnosti čitanja moguće su zahvaljujući projektu “Za dobre vibre – čitaj libre” sufinanciranom od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner na projektu je Splitsko-dalmatinska županija.

Tijekom prvog tjedna bibliobus je stigao na stajališta kod osnovnih škola u Studencima, Šestanovcu, Hrvacama, Potravlju, Brštanovu, kod caffe bara Gloria u Lovreću, na odmorište u Grabu, kod crkve u Košutama, na autobusnu stanicu u Zelovu, na igralište u Škopljancima u Radošiću te u centar Dicma.

Odaziv je odličan! Tijekom prvog tjedna podijeljeno je više od 500 pristupnica i promotivnih materijala kao i brošura o važnosti čitanja te je učlanjeno 50-ak korisnika, a posuđene su i prve knjige. Najviše zainteresiranih je iz škola na posjećenim lokacijama te se očekuje porast broja upisanih nakon što roditelji potpišu pristupnice za svoju djecu. Svi imaju besplatan upis u ovoj godini, a jedino je potrebno platiti 2 eura za izradu iskaznice.

“Djeca su oduševljena jednako kao i odrasli. Neki od njih ne žele izaći iz busa natrag u učionicu. Zanima ih kako knjige ne padaju s polica, koje knjige imamo, možemo li nabaviti neke koje oni žele, mogu li se voziti s busom, kada smo opet tu. Žao im je što nismo češće. Svi su oduševljeni i vozačicom. Posjetila nas je djevojčica koja također želi biti vozačica kad odraste te je željela upoznati našu vozačicu bibliobusa Lucreziju. Napravljene su i prve rezervacije te se uistinu veselimo narednim obilascima Splitsko-dalmatinske županije.”, izjavila je knjižničarka Petra iz bibliobusa.

Prilikom učlanjenja uz popunjenu pristupnicu potrebno je dostaviti i sliku za iskaznicu – osobno ili na mail: bibliobus@gkmm.hr, a bibliobusna služba bit će dostupna i na mobitel 091/622-9391 od ponedjeljka do petka od 7. 30 do 14.30 sati.

Raspored dolazaka dostupan je na https://www.gkmm.hr/…/raspored-rada-zupanijskog-bibliobusa te će sve eventualne izmjene biti navedene na internetskim stranicama GKMM Split.
Ovaj tjedan pokretna knjižnica dolazi do osnovnih škola u Zmijavcima, Zagvozdu, Kostanjama, Srijanima, Tugarama, Gljevu te u Dugopolju kod Split International School. U Drumu i Novim selima zaustavit će se kod crkve, a na Slimenu kod Studenca. Pozivamo sve zainteresirane da posjete naš bibliobus i postanu članovi Gradske knjižnice Marka Marulića Split – zaključuje se u objavi na FB stranici Gradske knjižnice Marka Marulića Split.