Aktualno, Nekategorizirano

Završna konferencija projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“

Gradska knjižnica Marka Marulića Split poziva na završnu konferenciju projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ u sklopu kojeg je nakon 30 godina uspostavljena Bibliobusna služba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, održana je 31 participativna radionica za djecu i mlade, osobe s invaliditetom te osobe iznad 54 godine. Uz to, provedena je i javna kampanja za promociju važnosti čitanja u sklopu koje je organiziran Okrugli stol o važnosti čitanja, emitirani su radio spotovi te je pripremljena brošura o važnosti čitanja.

Konferencija će se održati u utorak 12. rujna 2023. u Središnjici  Gradske knjižnice Marka Marulića Split, na adresi Ulica slobode 2 s početkom u 11 sati.

Na konferenciji će sudjelovati državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr.sc. Ivica Poljičak, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić i voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Splita Marina Kuzmanić Petreš te djelatnici Gradske knjižnice Marka Marulića Split – ravnateljica Grozdana Ribičić, Voditeljica Županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice Hanja Anić, djelatnice bibliobusne službe Petra Vicković i Lucrezia Odrljin te voditeljica projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ Petra Skelin Giljanović koja će ujedno i moderirati konferenciju.

Sudionici konferencije bit će i stanovnici s područja Splitsko-dalmatinske županije na kojima se nalaze stajališta Županijskog bibliobusa Gradske knjižnice Marka Marulića Split.

Na konferenciji ćete imati priliku saznati što je sve napravljeno u sklopu projekta te što uspostava bibliobusne službe znači za stanovnike Splitsko-dalmatinske županije. Koliko je trenutno korisnika bibliobusne službe i gdje ih je najviše? Gdje bi mogla biti nova stajališta bibliobusa GKMM Split u Splitsko-dalmatinskoj županiji? Kakve su reakcije korisnika na terenu? Što GKMM Split ima u planu za dalje? Odgovore na ta i brojna druga pitanja dobit ćete u utorak 12. rujna na Završnoj konferenciji  projekta „Za dobre vibe – čitaj libre“ – ističe se u najavi.

Nositelj projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 522.693,34 EUR tj. 3.938.232,95 HRK od čega je 444.289,34 EUR tj.  3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 78.404,00 EUR, tj. 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Cilj projekta “Za dobre vibre – čitaj libre” je razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.

Izvor: Gradska knjižnica Marka Marulića Split