Aktivizam, Nekategorizirano

Okrugli stol o važnosti čitanja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split

Okrugli stol o važnosti čitanja koji će se održati u petak, 12. svibnja, od 11 do 13 sati, u velikoj dvorani Središnjice Gradske knjižnice Marka Marulića Split, na adresi Ulica slobode 2. Okrugli stol organiziraju Splitsko-dalmatinska županija i Gradska knjižnica Marka Marulića Split u sklopu EU projekta ‘Za dobre vibre – čitaj libre’, kao dio javne kampanje podizanja svijesti o važnosti čitanja.

U sklopu okruglog stola želi se istaknuti važnost čitanja kod djece, mladih i odraslih kako bi ih se potaknulo na kritičko razmišljanje, na usmeno i pismeno izražavanje, kao i da bi se općenito unaprijedila kvaliteta njihova života. Na okruglom stolu sudjelovat će izlagači iz različitih područja obrazovanja koji će iznositi vlastite teze o važnosti čitanja i zašto smatraju da je to bitno poticati od najranijih nogu, navodeći pritom i neka osobna iskustva iz prakse, a koja su stekli kao rezultat dugogodišnjeg rada s djecom, mladima, ali i odraslima.

Sudionici okruglog stola su:
· Ana Bilčić – psihologinja zaposlena u osnovnoj školi, voditeljica projekta „Tete i barbe pričalice“
· Katja Ivančić Brkljač – odgajateljica, pedagoginja i dio projektnog tima „Tete i barbe pričalice“
· Doroteja Kamber-Kontić – ravnateljica Gradske knjižnice Zadar
· prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić – redovita profesorica Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru
· Magdalena Mrčela – profesorica hrvatskog jezika, spisateljica
· Grozdana Ribičić – knjižničarska savjetnica, ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split
· Ivana Šabić – profesorica defektologije i logopedije
· dr. sc. Nada Topić – književnica, znanstvenica i knjižničarka
· Tomislav Đonlić – pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport

Moderatori okruglog stola su Petra Skelin Giljanović, voditeljica projekta i Katarina Sovulj, knjižničarka.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.

Facebook najava