EHO, Nekategorizirano

ŽENA SLOBODE: Gromoglasni pljesak za Borku Pavićević

“Borka u najtežim vremenima nije šutjela. I zato ćemo mi večeras, umjesto minute šutnje, dati gromoglasan aplauz za veliku Borku Pavićević”, kazala je novinarka Ivana Dragičević u srijedu navečer u Zagrebu na komemoraciji preminuloj beogradskoj dramaturginji, protivnici nacionalizma i aktivistici za ljudska prava. I dug, gromoglasan pljesak prolomio se velikom dvoranom Novinarskog doma.

Autor: Boris Pavelić, Novi list

Utemeljiteljica Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) i jedna od najistaknutijih mirotvornih aktivistkinja u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji umrla je 30. lipnja u svom domu u Beogradu.

Na komemoraciji u Zagrebu, koju je organiziralo Srpsko narodno vijeće (SNV), zajedničko oproštajno pismo umjetnika iz CZKD-a pročitao je dramaturg centra Adam Ranđelović. “Za Borku Pavićević, bolji svijet nije bio utopija, nego stvar rada, posvećenosti i ljubavi”, stoji u tom pismu.

Zagrebački dramatičar i pisac Vladimir Stojsavljević kazao je kako “kazališne ideje Borke Pavićević nikad nisu bile samo kazališne, nego su uvijek intervenirale u svijet koji nas tišti. “Borka je živjela utopiju – po tome je bila čudesna”, kazao je Stojsavljević.

Zagrebačka aktivistica za ljudska prava Vesna Teršelič prisjetila se kako se Pavićević, jedna od najistaknutijih protivnica srpskog nacionalizma, “vedro borila za suočavanje s prošlošću”. “Potresena težinom zločina, uvijek pristojna prema žrtvama i poniženima, i uvijek borbena prema ogrezlima u kriminalu. Da postoji škola priznavanja ljudskog dostojanstva, trebala bi nositi ime Borke Pavićević”, kazala je Teršelič.

Novinarka Vesna Kesić usporedila je kazališni život Borke Pavićević, čiji je kazališni krug u Beogradu ostvario impresivne modernističke uspjehe, i njezin “antiratni, vještičji, postsocijalistički angažman”. “Bila je uvjerena da naše mladenačke ideje ne treba odbaciti samo zato što se ne ostvaruju u praksi. Borka nam ostavlja radost različitosti i otvorenosti”, kazala je Kesić.