Nekategorizirano, Stajališta

LJubica Lukačić: Nedopustivo je da se osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama koriste u politikantske svrhe

Vladajući su u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo glasali protiv zakonskog prijedloga SDP-ova Arsena Bauka da se djeci s teškoćama u razvoju omogući besplatan trajektni prijevoz na kopno sa svih otoka.

– Riječ je o jeftinom politikantstvu o ovako osjetljivoj temi. Instrumentalizira se najranjivija skupina našeg društva – rekao je novinarima HDZ-ov Ivan Ćelić, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, koji ističe da su zastupnici HDZ-a za besplatni prijevoz osoba s invaliditetom.

Bauk je bio ministar uprave, a Udruga Brački pupoljci već deset godina se bori, pa ga pitam – što je radio četiri godine kao ministar uprave i zašto nije pokrenuo proceduru da se ovaj problem riješi’- dodao je.

U izjavi novinarima potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo Čelić pojasnio je kako SDP-ov prijedlog nisu podržali jer je manjkav i neprovediv, a mišljenje HDZ-a je da treba donijeti cjelovito rješenje.

Izvijestio je da je razgovarao s ministrom prometa Olegom Butkovićem i da je cjeloviti zakon gotov, a tijekom ljeta treba proći savjetovanje pa će krenuti u proceduru.

Od predsjednika Vlade tražit ćemo hitni postupak, da se objedini prvo i drugo čitanje, kako bi se čim prije na cjeloviti način riješilo pitanje besplatnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju i za osobe s invaliditetom – najavio je Ćelić..

I Ljubica Lukačić (HDZ) kaže da joj je žao što se osobe s invaliditetom koriste za politikantstvo, istaknuvši da svi oni na razini Hrvatske trebaju imati ista prava.

– Ne može se dopustiti pravo prijevoza na kopno onima koji žive samo na otocima. Tijekom cijele godine mnoge osobe s invaliditetom odlaze na liječenje i rehabilitaciju. Nitko mi ne može reći da i one ne bi trebale imati pravo na besplatan prijevoz – zaljučila je Lukačić.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u četvrtak navečer su priopćili kako su izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u tijeku, i sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz, a zakon će biti donesen do kraja ove godine.

U priopćenju se referiraju na, kako kažu, niz netočnih izjava nakon sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku ranije u četvrtak, na kojoj se glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu tog zakona, te poručuju kako prijedlog nije izglasan jer je taj Zakon u fazi izmjene.

Naime, naveli su iz Ministarstva, zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba s pravom na besplatni prijevoz, a hvalevrijedna inicijativa i prijedlozi udruge Brački pupoljci uvaženi su na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga zakona.

Anita Blažinović, In portal