Aktualno, Nekategorizirano

Konferencija: Kulturni centri i demokratizacija kulturnog sustava

Kulturni centri, kao jedni od ključnih stupova kulturne infrastrukture Hrvatske, već su desetljećima kronično zanemareni u sustavu hrvatske kulturne politike. Raznovrsnošću programa koji se u tim centrima provode, oni su često jedino mjesto kulturnog (pa i društvenog) života u pojedinim lokalnim zajednicama, a svojom rasprostranjenosti diljem zemlje, predstavljaju iznimno bogat potencijal za razvoj kulturno-umjetničkog izričaja, ali i potencijal da postanu mjesta okupljanja zajednice i svih njenih pripadnika. Uz kulturne centre, kao institucionalizirane oblike djelovanja, neizostavnu ulogu u kulturnom sustavu igraju i društveno-kulturni centri temeljeni na civilno-javnom partnerstvu, a koji posljednjih godina zauzimaju sve značajniju ulogu u razvoju kulturne infrastrukture Hrvatske. Upravo ovi društveno-kulturni centri koji su izašli iz zadanih, često restriktivnih, okvira upravljanja i programiranja prostora, predstavljaju iskorak u promišljanju i praksi djelovanja unutar kulturnog sustava te otvaraju vrata njegovoj demokratizaciji – navodi se u Facebook najavi.

Na konferenciji će se otvoriti važna pitanja razvoja i otvaranja kulturnog sustava, pitanja institucionalnog i zakonodavnog okvira i rješenja koja bi bila primjerena jednom progresivnom, otvorenom sustavu koji bi posljedično bio prilagođeniji praksama na terenu koje su napredne, eksperimentalne i često propituju zadane okvire i postavljene granice. Razgovarat ćemo i tome kako se razni centri (institucionalni i izvan-institucionalni) mogu povezati u svome djelovanju, te koje su daljnje perspektive razvoja kulturne infrastrukture Hrvatske.

Ove ćemo teme otvoriti i raspraviti s kulturnim praktičarima, istraživačima, te predstavnicima kulturnih centara i lokalne samouprave te se nadamo da ćete nam se pridružiti u raspravi!

PROGRAM KONFERENCIJE

Novinarski dom, Perkovčeva 2, Zagreb. 23.11.2022.
Facebook prijenos: https://fb.me/e/2PNmstBoq
10.00 – 10.30
Registracija i okupljanje sudionika; pozdravna riječ organizatora
10.30 – 12.00
Panel rasprava: Institucionalni i zakonodavni okvir kulturnog sustava: mogućnosti i perspektive
GOSTI:
Ana Žuvela, istraživačica i stručnjakinja u području kulturne politike
Davor Mišković, kulturni radnik i praktičar
Mirela Travar, kulturna radnica, predsjednica Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR
MODERATORICA:
Željka Tonković
12.00 – 13.00
Moderirane diskusijske grupe
13.00 – 14.00
Ručak za sudionike
14.00 – 15.30
Panel rasprava: Kulturni sustav u praksi: kulturni centri u zajednici
GOSTI:
Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba
Pavlica Bajsić, ravnateljica Centra mladih Ribnjak
Stefana Došen, predstavnica Multimedijalnog kulturnog centra Split
MODERATORICA:
Iva Zenzerović
15.30 – 16.00
Zaključci i završna rasprava

Konferencija se održava u sklopu projekta Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje. Projekt je podržan sa € 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Nositelj projekta je Operacija grad (Zagreb), a partneri Savez udruga Klubtura (Zagreb), Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Platforma za društveni centar Čakovec (Čakovec), Savez udruga Kaoperativa (Karlovac), Platforma doma mladih (Split), Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Savez udruga Rojc (Pula), Savez udruga Molekula (Rijeka) te Mreža društveno-kulturnih centara (Zagreb).

Konferencija se provodi uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja. Savez udruga Klubtura Centar je znanja u području nezavisne kulture.

Facebook najava:
https://www.facebook.com/events/839019453909499/?ref=newsfeed