Hrvatska, Nekategorizirano

Platforma za Lazarete: Operacija Grad, Platforma Doma mladih, Savez udruga Molekula i njihovi društveno-kulturni centri

Art radionica Lazareti iz Dubrovnika ovaj četvrtak, 25. studenog, s početkom u 18 sati, ugostit će predstavnike jednih od najbitnijih saveza izvaninstitucionalne kulture u Hrvatskoj koji se bave razvojem ideje i prakse društveno-kulturnih centara, novih institucionalnih i/ili organizacijskih oblika baziranih na javno-civilnim partnerstvima i sudioničkom upravljanju.

„Društveno – kulturni centri ne mogu se odvojiti od prostora u kojem se nalaze, ne mogu se odvojiti od zajednice u kojoj djeluju (…). U slučaju društveno-kulturnih centara to znači da oni gledaju iz perspektive zajednice u kojoj djeluju nastojeći dati odgovor na pitanje kuda mi, kao zajednica idemo, kako ćemo tamo stići i koliko će nam trajati putovanje. U taj narativ zajednica utiskuje svoja nadanja i strahove, interese i potrebe.“

„Ova nastojanja rezultat su višedesetljetnog nastojanja aktera nezavisne kulturne scene i udruženih nezavisnih inicijativa da u svojim sredinama diljem Hrvatske osiguraju mjesta za kontinuirano djelovanje aktera izvaninstitucionalnog sektora u kulturi s naglaskom na aktere koji proizvode sadržaj onkraj uvriježenih, mainstreamovskih disciplina, narativa i kulturno-umjetničkih izričaja“ (Žuvela, 2020.).

Razgovor o značaju društveno-kulturnih centara i prostora za kulturu, njihovim upravljačkim modelima, percepciji sudioničkog upravljanja, njegovim prednostima i manama, ostvarenim rezultatima projekata u sklopu ESF natječaja „Kultura u centru“ te opasnostima za ove prostore poput komercijalizacije, negativnih posljedica COVID-19 krize, rezanja proračunskih sredstava, negativnih stereotipa o ulozi, značaju i financiranju nezavisnog civilnog sektora u javnim prostorima komunikacije i medija, vodit će moderatorica Matija Mrakovčić (Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva).

Gosti razgovora su:
Tonči Kranjčević Batalić, Platforma Doma mladih (Split)
Luka Rodela, Savez udruga Molekula (Rijeka)
Mirela Travar, Savez udruga Operacija Grad (Zagreb)
Srdjana Cvijetić, Art radionica Lazareti/Platforma za Lazarete (Dubrovnik)

Rad Art radionice Lazareti podržavaju i omogućuju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Facebook događaj