Aktualno, Nekategorizirano

Poziv na završnu konferenciju dvogodišnjeg EU projekta Svi za Pogon — Pogon za sve!

Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva poziva na završnu konferenciju projekta Svi za Pogon — Pogon za sve! u ponedjeljak, 30. studenog 2020, u 13 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Trnjanska struga 34, Zagreb).

Aktivnostima u sklopu projekta obilježili smo deset godina od osnivanja Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, prve javne ustanove utemeljene na modelu civilno-javnog partnerstva. Pogon su krajem 2008. zajednički osnovali i njime zajedno upravljaju Savez udruga Operacija grad i Grad Zagreb. Pogon je otada nezaobilazni prostorni resurs za programe nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, koji godišnje ugosti oko 100 javnih programa za više od 10 000 posjetitelja.

Tijekom dvogodišnje provedbe projekta, organizirali smo desetke javnih kulturnih događanja u Pogonu i u suradnji sa zajednicom, osmislili obrazovne programe za zaposlenike javnih tijela, organizacije civilnog društva te pojedince koji djeluju u području kulture, organizirali međunarodnu konferenciju o primjerima dobre prakse civilno-javnih partnerstava te proveli javnu kampanju radi podizanja vidljivosti i osvještavanja važnosti sudioničkog upravljanja.

Na temelju rezultata kampanje proizveli smo publikaciju pod nazivom Trasiranje puta novim modelima upravljanja: uspjesi u limbu asimetričnih partnerstava koja kroz 10 autorskh tekstova mapira razvoj sudioničkog upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na protekle dvije godine. U sklopu projekta objavili smo studiju autorskog i istraživačkog tima Ane Žuvele, Hane Sirovice, Katarine Pavić i Davora Miškovića pod nazivom Praksa bez pravnog okvira koja analizira modele sudioničkog (programskog i financijskog) upravljanja u šest kulturnih centara grada Zagreba.

Primjerke publikacija nastalih u sklopu projekta možete besplatno naručiti odgovorom na ovaj mail.

Rezultate projekta predstavit će Janja Sesar, ravnateljica Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, Mirela Travar, predsjednica Saveza udruga Operacija grad, Nataša Raus, predstavnica Grada Zagreba, Matea Munitić Mihovilović, koordinatorica aktivnosti u Pogonu, i Matija Mrakovčić, koordinatorica javne kampanje i publikacija.

S obzirom na epidemiološke mjere na snazi, bit će osiguran livestream konferencije putem Facebook stranica Pogon i Kulturpunkt.hr.

Nositelj projekta je Savez udruga Operacija grad, a uz Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, na projektu kao partneri sudjeluju Grad Zagreb i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.467.903,51 HRK, a Europska unija je kroz Europski socijalni fond sufinancirala projekt u iznosu od 2.097.717,98 HRK. Projekt se provodi od 1. prosinca 2018. do 30. studenog 2020.