Hrvatska, Nekategorizirano

Pogon umjetnicima dodjeljuje prostor i financijsku podršku za promocije programa

Na slici: Sonja Soldo (L),  Antonija Letinić (S) i Matea Munitić Mihovilović (D). foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ
Na slici: Sonja Soldo (L), Antonija Letinić (S) i Matea Munitić Mihovilović (D). foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon, u sklopu projekta vrijednoga oko 2,5 milijuna kuna “Svi za Pogon – Pogon za sve!”, poziva umjetnike da prijave svoje projekte te im osigurava besplatni prostor, ali i financijsku podršku od 10.000 kuna za potrebe produkcije i promocije programa.

“U deset godina nastojalo se proširiti platformu što više, a ovim se projektom želi otvoriti Pogon za sve, za izvedbene, vizualne i druge umjetnosti i aktivnosti za mlade u najrazličitijim oblicima”, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za medije.

Zamjenica ravnateljice Pogona Sonja Soldo je napomenula da je Pogon infrastruktura za sve umjetnike koji je nemaju, a služi da podrži programe nezavisne kulture i mladih. Pozvala je zainteresirane da se prijave na javni poziv na ‘Participativnu Pogonovu sezonu’, jednu od prvih aktivnosti projekta.

Ističući da se na njihovim stranicama mogu naći uvjeti prijavljivanja, kazala je da jedan projekt kao što je primjerice festival, može dobiti najviše 21 dan korištenja prostora i financijsku podršku.

“Program se tretira kao ulaganje, a dolazi iz područja nezavisne kulture i mladih. Kriteriji su područje rada i poštivanje osnovnih vrijednosti, princip dodjeljivanja prostora je ideja, ali i brzina prijavljivanja”, pojasnila je.

Soldo je kazala da zbog manjka sredstava nemaju zvučnu izolaciju prostora zbog čega su za muzičke programe djelomično ograničeni te je dodala kako su prostori Pogona zauzeti gotovo cijele godine.

Projekt se provodi od 1. prosinca 2018. do 30. studenog 2020. Prva sezona projekta počet će u jesen 2019., a druga u proljeće 2020.

Pet projekata će se podržati u produkciji i promociji programa

Na slici: Matea Munitić Mihovilović, foto FAH/Zvonimir KUHTIĆ/
Na slici: Matea Munitić Mihovilović, foto FAH/Zvonimir KUHTIĆ/

Voditeljica-koordinatorica programskih aktivnosti Matea Munitić Mihovilović je istaknula da, osim što će se zainteresiranima ustupiti besplatan prostor, pet projekata bit će podržano u produkciji i promociji programa u vrijednosti od 10.000 kuna.

Time se, u suradnji sa zainteresiranima, želi dodatno unaprijediti proces zajedničkog programiranja kulturnih i umjetničkih programa u Pogonu Jedinstvo, kako bi se posjetiteljima ponudio još kvalitetniji sadržaj.

Dodala je da će se, kao druga aktivnost, u lipnju organizirati ‘Jedinstvena vrtna zabava’ na kojoj se kroz druženje i razgovor spajaju građani s udrugama.

Treća aktivnost je ‘Radionica’ na kojoj će zainteresirani moći, primjerice, naučiti osnove postavljanja svjetla, namještanje scene i zvuka na pozornici i sl.

Zagrebu treba prostora za eksperimentiranje

Projektom vrijednim 2,5 milijuna kuna, koji se sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, mladima se želi omogućiti prostor za eksperimentiranje, koji Zagrebu nedostaje, istaknuto je.

“Želi se doprinijeti uspostavi, oblikovanju i osmišljavanju nekih drugačijih, uključivijih i otvorenijih modela kulturnih institucija”, kazala je zamjenica predsjednice Saveza udruga Operacija Grad Antonija Letinić.

Pogon je nezaobilazni prostorni resurs za programe nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, koji godišnje ugosti oko 100 javnih programa koje prati više od 10.000 posjetitelja, poručili su organizatori.

Pogon je ustanova u kulturi utemeljena na modelu civilno-javnoga partnerstva, a koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb. Osnovna sredstva, plaće i prostor financira Grad.