Aktualno, Nekategorizirano

Pogon otkazao sve programe planirane za ožujak, bogata arhiva dostupna online

Zbog razvoja situacije vezane uz širenje koronavirusa, Pogon je odlučio otkazati ostatak programa planiranog za ožujak, no nude nekoliko sadržaja koje se može pratiti online.

Naime, prije nešto više od godinu dana Pogon je prikupio arhivu dokumentacijskog materijala programa održanih u posljednjih 10 godina rada – tko je sve nastupao i kako se Jedinstvo transformiralo sada se može saznati kroz fotografije, programske materijale i medijske članke.

Arhivu su sastavili Ivana Cencelj, Pero Kusalo i Tatjana Vukadinović, a tehnički postavio Nikola Plejić, no pozivaju sve one koji također imaju materijale da im ih pošalju.

Prošli tjedan Pogon je otkazao Reshape Intensive Zagreb, konferenciju na kojoj su trebali ugostiti 80 umjetnika i kulturnih radnika iz Europe i Južnog Mediterana.

Umjesto fizičkog sastajanja, radni dio konferencije održan je online, čime su testirali alternativne modele rada u novim okolnostima restriktivne mobilnosti.

Zainteresirani se mogu pobliže upoznati s nekim aktivnostima koje provode u sklopu Reshape projekta te detaljnije istražiti Direktorij alternativnih organizacijskih praksi koji mapira organizacije, inicijative i pojedince iz Europe i Južnog Mediterana koji djeluju na području suvremene umjetnosti i kulture.

Također, mogu se pogledati aktivnosti provedene u sklopu Participativne Pogonove sezone, video dokumentacija s audiovizualne izvedbe Panacea, videodokumentaciju s izložbe Raštimavanje/ Fantazme, te videodokumentaciju interaktivne, kinetičke instalacije M 24, umjetnika Filipa Borellija koja istražuje estetiku univerzuma kroz gibanje mikro čestica u vodi.

Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade je hibridna kulturna institucija utemeljena na novom modelu civilno-javnog partnerstva. Osnivači su Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb.

Cilj Pogona je pružati kvalitetan i pouzdan servis za produkciju, prezentaciju i afirmaciju nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi te za aktivno sudjelovanje mladih u kulturnim i drugim aktivnostima u Zagrebu.