Nekategorizirano

Ženska mreža Hrvatske: U sustavu socijalne zaštite puno nedostataka

– Iz Ženske mreže Hrvatske u srijedu su, zgroženi ubojstvom socijalne radnice Blaženke Poplašen i ranjavanjem pravnika Ivana Pavića u đakovačkom Centru za socijalnu skrb, ocijenili da u sustavu socijalne zaštite postoje nedostaci koji se reflektiraju na osnovnu sigurnost zaposlenih.

Taj tragični događaj još jednom je upozorio na opasne uvjete rada socijalnih radnika i radnica. One su svakodnevno izložene prijetnjama, većinom počinitelja partnerskog nasilja.Toleriranje nasilja, koje se očituje u neprocesuiranju i blagim kaznama koje se izriču počiniteljima, rezultira eskalacijom nasilja, a ponekad i smrću, kao što se dogodilo jučer, upozorili su iz Ženske mreže Hrvatske.

Podsjetili su da je socijalni rad prevladavajuće ženski sektor te ocijenili da je taj zanemaren zbog neprovođenja rodno osjetljivih mehanizama i rodne neosviještenosti vladajućih struktura.

“Stalno izostaju dugo godina najavljivane nužne reforme koje uključuju uspostavu sigurnosnog sustava zaštite i osiguranje dovoljno novca za njegovo funkcioniranje”, ocijenili su te upozorili da se loši uvjeti rada reflektiraju najprije na zaposlene, a onda i na korisnike i korisnice koje su većinom preživjele rodno uvjetovano nasilje.

“Krv socijalne radnice doslovno je na rukama napadača, ali metaforički ona je na rukama sustava”, naveli su iz Ženske mreže Hrvatske.

Istaknuli su i kako nacionalna sigurnost nije ulaganje u obrambeni i vojni sustav nego, prije svega, ulaganje u sigurnost građana i građanki u svakodnevnom životu i radu.

Od hrvatske Vlade traže potpunu reformu sustava socijalne skrbi i osiguranje sigurnosnih preduvjeta za rad.

“Ulaganjem u sustav socijalne skrbi Vlada pokazuje odgovoran pristup prema svojim građanima i građankama”, poručili su te izrazili najdublje suosjećanje s obiteljima i kolegama i kolegicama žrtava strašnog zločina. (Hina)