Nekategorizirano, Stajališta

Udruga “Sjena” nezadovoljna novim Zakonom o socijalnoj skrbi

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Sjena” izrazila je u četvrtak neslaganje i nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o socijalnoj skrbi, koji je trenutno u javnom savjetovanju, jer većina prijedloga udruge nije prihvaćena, prenosi Hina.

“Kako je ‘Sjena’ bila član radne skupine koja je radila na izradi novoga zakona, ovim putem odbacujemo svu odgovornost s obzirom na to da većina naših prijedloga nije prihvaćena”, priopćili su iz udruge.

Ocijenili su kako je radna skupina formirana samo radi zadovoljenja puke forme, o čemu govori i to što nisu dobili na uvid zadnju verziju nacrta zakona dok nije objavljen u javnoj raspravi.

“Sjena” dugi niz godina upozorava da su obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom stavljene u kategoriju socijalnih slučajeva samo s osnove invaliditeta, što je krajnje neprihvatljivo.

“Jednom riječju, tko jednom uđe u sustav socijale taj više ne izlazi, što proizlazi iz činjenice da je više od 50 posto korisnika socijalne pomoći radno sposobno”, upozorili su.

Iz udruge su predlagali promjene koje bi osigurale dostojanstvo njihovih obitelji i radnoj skupini poslali na desetke stranica prijedloga.

“Umjesto bombastične najave reforme socijalne skrbi dobili smo totalni fijasko. Novi zakon neće olakšati rad socijalnih radnika i osigurati pomoć korisnicima, već će omogućiti dodatno bespotrebno zapošljavanje, kolokvijalno rečeno ‘uhljebljivanje'”, tvrde.

Prevareni oko statusa roditelja njegovatelja

Tražili su mogućnost korištenja prava na status roditelja njegovatelja šest mjeseci u slučaju smrti djeteta, što im je obećala bivša resorna ministrica Murganić, a sada se osjećaju grubo prevarenima.

“Neprihvaćanje toga prijedloga je prije svega nemoralno zato što je roditelj dužan i prije nego pokopa vlastito dijete pokrenuti postupak prekida prava na status i postati aktivan tražitelj posla”, naveli su.

Tražili su i pomoć u kući u slučaju bolesti roditelja njegovatelja ili njegovatelja, dok nacrt zakona u takvim slučajevima predviđa smještaj djeteta ili osobe s invaliditetom u ustanovu.

“Toliko o deinstitucionalizaciji o kojoj se puno govori. Napominjemo da su u proračunu osigurana sredstva za smještaj u ustanovu koja se lako mogu usmjeriti u pružanje usluge pomoći u kući”.

Osim toga, tražili su da naknada za status njegovatelja bude plaća kako bi si brojne obitelji mogle osigurati krov nad glavom. One ne mogu aplicirati na APN kredite jer su pod kategorijom socijalnih slučajeva, a ne mogu dobiti niti manje kredite kako bi djeci osigurale prilagodbu prostora.

Udruga je tražila da niti jedan zakon ne ograničava aktivnu i punu participaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u rehabilitaciji i obrazovanju, dok prema nacrtu zakona, ako roditelj ili član obitelji koristi pravo na status, dijete ili osoba s invaliditetom može koristiti pravo na poludnevni boravak samo tri dana u tjednu.

“Nisu i ne moraju svake izmjene zakona biti trošak proračuna, što je vidljivo iz točki koje smo naveli, postoje promjene za koje je dovoljna samo dobra volja”, poručuju iz udruge “Sjena”.