EHO, Nekategorizirano

Velika Gorica: Predstavljen projekt ‘Judo inkluzija’ namijenjen djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju

dsc_1465U prepunoj Vijećnici POUVG-a u prošli je tjedan službeno predstavljen projekt Judo inkluzija koji obuhvaća zajedničku suradnju i treninge djece s teškoćama i njihovih vršnjaka bez teškoća kako bi se mališani s invaliditetom kroz sport uspješno integrirali u društvo.

Riječ je o projektu vrijednom 1.218.513,14 kuna, od kojih 1.035.736,17 koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je Judo klub osoba s invaliditetom Fuji, s partnerima Judo klubom Pinky, Gradom Velika Gorica i Sportskim savezom osoba s invaliditetom Velike Gorice.

Projekt Judo inkluzija, kojemu je ključni utjecaj integracija djece s teškoćama u sportske aktivnosti s djecom bez teškoća, s provedbom je započeo 21. prosinca prošle godine, a u glavnoj ulozi ove lijepe priče je Marina Drašković koja je s radom kluba krenula prije gotovo sedam godina.

Ovaj projekt mogao bi pokrenuti velike promjene u cijelom sportskom svijetu kada je riječ o osobama s raznim poteškoćama ili invaliditetom.

dsc_1478– Djeca su apsolutno oduševljena jer je to projekt koji je nastao na našem dosadašnjem iskustvu, ali uz pomoć ovog projekta malo smo povećali obim te inkluzije i uspjeli smo već na samom početku uključiti još više djece bez teškoća u naš rad, a primili smo i neku novu djecu s teškoćama, tako da vjerujem da će nakon ove tri godine projekt biti iznimno uspješan. To je jedna potpuno prirodna i normalna atmosfera i to je ono što je meni najviše drago. Djecu s teškoćama u razvoju mi ne žalimo i nitko ih ne tretira posebno zbog toga što imaju poteškoća ili invaliditet već se svi prema njima odnosimo najnormalnije kao prema bilo kome drugome. To je najveća vrijednost projekt- istaknula je Marina Drašković.

– Ovo je jedan krasan primjer kako kroz sport, kroz judo i kroz neke sadržaje i programe, udruge i stil života koji zapravo imamo u našoj Velikoj Gorici, na čelu s našom Marinom koja to živi cijeli svoj život, kako smo uspjeli uključiti jednu ranjivu skupinu, vrlo bitnu, u jedan projekt kao što je ovaj. Marinu znam od malih nogu i sigurno nećete i nećemo pogriješiti s njom, treba samo slijediti njezinu hrabrost – rekao je gradonačelnik Barišić.

 

Anita Blažinović, In portal/CD