Hrvatska, Nekategorizirano

14 milijuna kuna za sportske programe za djecu i osobe s invaliditetom

foto: NZRCD
foto: NZRCD

U sklopu javnog poziva za projekt “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenost te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport” u Vinkovcima je u petak potpisao i uručeno 13 ugovora vrijednih gotovo 14 milijuna kuna – 85 posto novca osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz državnog proračuna.

“Većina danas pripremljenih i potpisanih ugovora odnosi se na Slavoniju, a programi i projekti su usmjereni na djecu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti te njihovo uključivanje u zajednicu kroz sport“, istaknula je državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađarić. Dodala je da za ovaj javni poziv vlada veliki interes širom Hrvatske, pa je proširena omotnica s 50 na 100 milijuna kuna.

“Cilj nam je da se sva djeca, bez obzira na financijske mogućnosti roditelja, mogu uključiti u sportske aktivnosti, prvenstveno zbog njihovog psihosocijalnog razvoja i zdravlja“, rekla je Mađerić te izrazila zadovoljstvo što se u projekt uključuju i mnoge manje sredine te sportski klubovi i udruge.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazila je i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić, naglasivši da je u cijelosti riječ o bespovratnim sredstvima namijenjenih integraciji osoba s invaliditetom, kao i djece i mladih koji su ugroženi od socijalne isključenosti, a do sada su potpisana 44 takva ugovora u vrijednosti oko 50 milijuna kuna.

“Do sada je po ovom pozivu uključeno u sportske aktivnosti oko 2.000 djece i mladih ispod 29 godina, kao i oko 900 osoba s invaliditetom“, rekla je Burić. Dodala je da Vlada posebno brine upravo o osobama s invaliditetom, te je u zadnje dvije godine na ime njihova zapošljavanja isplatila više od 180 milijuna kuna poticaja, a prošle godine i dodatnih 50 milijuna kuna vezanih za tzv. zaštitno zapošljavanje.

Od 13 danas potpisanih ugovora tri se odnose na Vinkovce, u sklopu kojih je Športski savez invalida grada Vinkovaca okupio šest klubova iz različitih sportova od kojih će svaki u rad kluba uključiti 10 osoba, Rukometni klub “Spačva” obvezao se u rad kluba uključiti 40 djece u riziku od socijalne isključenosti, a 40 djece uključit će se u rad Stolnoteniskog kluba “Cibalia”.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić izrazio je zadovoljstvo što će se temeljem tri potpisana ugovora, vrijedna 2,8 milijuna kuna, u različite sportske programe ponajviše uključiti djeca i osobe s invaliditetom, a dodatnu vrijednost projektu daje i činjenica da će se zaposliti na određeno vrijeme i li temeljem ugovora o djelu zaposliti17 osoba, od kojih su 14 licencirani treneri.

Natječaj za ova sredstva raspisalo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao Posredničko tijelo razine 1, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport, Ministarstvom rada i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva u svojstvu Posredničkog tijela razine 2. (Hina/CD)

Odluka o financiranju