EHO, Inicijative, Nekategorizirano

U okviru projekta Judo inkluzija nastala izložba fotografija “Judo je sreća!”

“Judo je sreća!” je naziv izložbe koja se poklopila s Međunarodnim danom sreće, s prvim danom proljeća te s Danom osoba s Down sindromom. Izložba je otvorena u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici, prenosi Dobro jutro, Hrvatska / HRT.

– Fotografije su nastale na treninzima, turnirima i okupljanjima, objasnio je fotograf Igor Kolarec.

U “Fujiju” treniraju djeca s invaliditetom, koja su iznimno sretna jer mogu trenirati judo. Izložba je dio projekta Judo inkluzija koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a glavna ideja cijelog projekta je da se zajedno druže i treniraju djeca s teškoćama i ona bez njih, judo je ljepilo koje ih povezuje.

– Klub trenutno broji 40 članova, još je toliko djece na listi čekanja jer ih nemamo gdje uključiti zbog ograničenosti korištenja dvorane, rekla je Marina Drašković, voditeljica Judo kluba Fuji.

Nada se da će u budućnosti uspjeti proširiti kako bi mogli uključiti sve zainteresirane.

“Sreća je univerzalna, nije važno imate li invaliditet ili ne”

Kolarec je govorio o tome kako je fotografirati sreću.

– Ništa lakše nisam slikao nego djecu na treninzima i turnirima. Bez ikakvih problema sam uslikao njihove reakcije, dodao je.

Većina fotografija su nastale spontano.

– Svoj djeci je ovo svojevrsna prilika da se osjećaju potpuno normalno, kao i svi drugi. Mi ih tako i tretiramo, tako i odgajamo djecu bez teškoća koja pomažu u klubu, rekla je Drašković.

Naglasila je da je sreća univerzalna, nije važno imate li invaliditet ili ne. Ideja izložbe je, dodala je, da vidite fotografije koje pršte pozitivom i srećom. Protagonist izložbe je Dorijan, vječno nasmijani dječak koji ima Down sindrom.

Rad s djecom s invaliditetom

Drašković je govorila o tome kako je raditi s djecom s invaliditetom.

– Meni to predstavlja moj osobni izazov jer moram biti što kreativnija budući da radim s djecom i mladima koji imaju različit spektar teškoća. Sve njih pokušavam uklopiti u trening u kojem sudjeluju i djeca bez teškoća, objasnila je.

Dodala je da se judo pokazao kao jako adaptivan sport, što se dokazuje na primjeru djece koja imaju cerebralnu paralizu.

– Ako smo mogli judo prilagoditi da ga rade djeca koja ne mogu hodati, onda je ništa lakše prilagoditi ga djeci koja imaju Down sindrom ili autizam, rekla je.

Video prilog i galerija fotografija dostupne su OVDJE.