EHO, Nekategorizirano

Premijerno u Zagrebu prikazan film Fuji

Prva premijera dokumentarnog filma Fuji, istoimenog judo kluba za osobe s invaliditetom iz Velike Gorice, održana je u subotu 25. rujna, u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, navodi Scena.hr.

Svečanoj premijeri kratkog dokumentarnog filma, koji je nastao kao presjek dosadašnjeg rada Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, nazočili su brojni uzvanici i visoki gosti.

Među njima izaslanik ministrice turizma i sporta, ravnatelj Uprave za sport, Krešimir Šamija, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen i predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak.

– Ovdje sam prvenstveno kao judašica i osoba koja vjeruje da judo obogaćuje živote. Zbog toga čestitam Marini, ne samo na ovom predivnom uratku, nego prvenstveno na svemu što rade kroz klub, jer je osvojila puno više od olimpijske medalje – rekla je Čorak.

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji započeo je s radom 2012. godine. Klub kroz posljednje tri godine provodi različite aktivnosti u sklopu EU projekta Judo inkluzija, a kreiranje i konačna premijera ovoga dokumentarca ima veliki značaj za sve uključene u aktivnosti kluba Fuji. Jedan od ciljeva filma bio je, kroz priče mladih “Fujijevaca” s cerebralnom paralizom, istaknuti važnost potrebe integracije djece s poteškoćama u sportske aktivnosti s djecom bez teškoća.

Marina Drašković, dugogodišnja judašica, šesterostruka prvakinja Hrvatske i predsjednica Judo kluba Fuji, u judo trening s djecom s poteškoćama krenula je prva u Hrvatskoj. U tom kontekstu istaknula je značaj odgojno-obrazovnog karaktera juda.

Jedan od glavnih ciljeva za kreiranje ovoga filma bio je dati sportašima s poteškoćama medijski prostor te na taj način ukazati na nužnost poticanja drugih sportskih klubova na inkluziju.

– Ovaj film nastao je kako bi potaknuo druge sportske klubove da u svoje redove uključe i djecu s teškoćama. Hvala mojoj obitelji na beskompromisnoj podršci, hvala svim trenerima, “pinkyjevcima”, “fujijevcima”, Hrvatskom judo savezu, Gradu Velika Gorica, svim institucijama i pojedincima koji nam pomažu. Pokazali smo da je nemoguće samo malo teže za postići i idemo dalje s istim razmišljanjem – rekla je Drašković uz ovacije prisutnih.

Autori filma Fuji, Dino Julius i Luka Hrgović, pobrinuli su se da kroz 20 minuta filma, kroz zanimljive priče sportaša i ostalih članova kluba Fuji, istaknu glavne vrijednosti i ideje kluba, a to su prije svega snaga prijateljstva, te važnost sporta i inkluzije. Suzne oči, dugački pljesak i brojne čestitke nakon prikazivanja filma, potvrda su kako su uspjeli u svom naumu. (Izvor: scena.hr)

Foto: Press HJS – Lukša Marot