Nekategorizirano, Svijet

UN osudio “sramotne” osvete protiv aktivista za ljudska prava: u 38 zemalja ubijani, mučeni i pritvarani

foto: EPA
foto: EPA

Ujedinjeni narodi naveli su 38 zemalja, među kojima Kinu, Rusiju i Mađarsku, za koje kažu da progone aktiviste za ljudska prava s kojima je UN surađivao te da ih zastrašuju ili im se osvećuju.

U godišnjem izvješću glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa navodi se da su u 38 zemalja aktivisti ubijani, mučeni i pritvarani. Također se spominje loše postupanje, nadzor, kriminalizacija i javna stigmatizacija žrtava i aktivista za ljudska prava.

“Svijet duguje tim hrabrim ljudima koji se zalažu za ljudska prava, koji su odgovorili na zahtjeve za pružanje informacija i suradnju s UN-om, i treba im jamčiti poštivanje njihovog prava na sudjelovanje”, napisao je Guterres.

“Kažnjavanje pojedinaca zbog suradnje s UN-om sramotna je praksa i svi moraju učiniti više kako bi ju iskorijenili”.

Aktiviste za ljudska prava često se optužuje za terorizam ili suradnju sa stranim entitetima kao i za nanošenje štete ugledu države ili sigurnosti, stoji u izvješću i dodaje se da to predstavlja “zabrinjavajući trend”.

Među 38 država spomenutih u izvješću nalaze se Rusija, Kina, Mađarska, Kolumbija, Kuba, Egipat, Indija, Izrael, Mjanmar, Saudijska Arabija, Turska i Venezuela.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je u četvrtak da izvješće “nije u skladu s činjenicama” te da je Kina “zemlja vladavine zakona”.

Izvješće će biti predstavljeno Vijeću za ljudska prava idući tjedan.