Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Okolišnom aktivistu Toniju Vidanu veliko prizanje

Foto: Novosti, Tekst: Zelena akcija
Foto: Novosti, Tekst: Zelena akcija

Dugogodišnji okolišni aktivist Toni Vidan, član Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EGSO), izabran je za predstavnika tog savjetodavnog tijela EU-a na predstojeću Okolišnu skupštinu Ujedinjenih Naroda (UN Environmental Assembly – UNEA1). Okolišna skupština UN-a je globalna konferencija na ministarskoj razini koja se održava svake dvije godine i smatra se „najvišom razinom međunarodnog upravljanja okolišnom problematikom unutar UN sustava“2.

Predstojeće zasjedanje Okolišne skupštine UNa održat će se u sjedištu UNEPa u Nairobiju, Kenija, od 23. do 27. svibnja, i bit će posvećeno temi „Ispunjavanje okolišne komponente Programa globalnog razvoja do 2030“. Podsjećamo, Program globalnog razvoja do 2030 (Agendu 2030) donesen je na konferenciji UNa o održivom razvoju koja se održala u rujnu 2015. u sjedištu UNa u New Yorku.

„Smatram moje imenovanje velikim priznanjem okolišnom pokretu u Hrvatskoj i djelovanju hrvatske delegacije u EGSO-u“ izjavio je Vidan. „Nadam se da ću, pored stavova naših organizacija o neophodnosti odlučnijeg zaokreta ka održivom razvoju, uspjeti predstaviti i osigurati podršku i za naš projekt „Solarna akademija“. Vjerujem kako taj projekt, unutar kojeg jednu napuštenu vojarnu na otoku Šolti pretvaramo u edukativni centar o održivom razvoju, predstavlja inspirativni primjer za moguće slične projekte širom svijeta.“

EGSO je jedno od dva glavna savjetodavna tijela Europske Unije (drugo je Odbor Regija).  EGSO okuplja 350 volonterskih predstavnika/ca nevladinih organizacija iz svih zemalja članica okupljenih u tri grupe koje predstavljaju: poslodavce,  zaposlenike, te „druge predstavnike civilnog društva“. EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Europski parlament, Vijeće i Komisija imaju obvezu konzultirati EGSO o prijedlozima novih politika na brojnim temama, a EGSO svoja mišljenja daje i na vlastitu inicijativu, o bilo kojoj temi vezanoj za politiku EU za koju smatra da je to potrebno.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan, u EGSO-u predstavlja više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske, okupljenih u mrežu Zeleni forum. U EGSO-u je potpredsjednik stručne skupine za promet, energetiku, infrastrukturu i informacijsko društvo, tzv. “TEN” sekcije, koja je jedna od šest tematskih stalnih radnih grupa EGSOa. U skladu s prioritetima svog djelovanja – promociji održive energetike, naročito u zemljama Jugoistočne Europe, te poticanju regionalne suradnje u zaštiti Jadranskog mora, aktivni je član i u radnim skupinama za održivi razvoj te program „Istočno partnerstvo“.