Aktivizam, Nekategorizirano

Klimatski aktivisti pozvani da predlože rješenja u rješavanju globalnog zatopljenja

Mladi aktivisti koji su se borili da klimatske promjene budu na vrhu svjetske agende pozvani su da sudjeluju u pronalaženju rješenja uoči samita UN-a COP26 sljedeći mjesec.

Tisuće mladih, među njima i Greta Thunberg, okupit će se ovaj tjedan u Milanu, a oko 400 iz otprilike 190 država sastat će se s kreatorima politike, na daljinu ili osobno, da iznesu prijedloge u rješavanju globalnog zatopljenja.

Strahovi da se situacija pogoršava narasli su nakon UN-ova izvješća u kolovozu koje je upozorilo da je stanje opasno blizu toga da se neće moći kontrolirati, te da će se svijet nedvojbeno suočavati s daljnjim poremećajima u godinama koje dolaze.

“Ti mladi ljudi prihvatili su izazov: stop prosvjedima, počnite predlagati”, rekao je talijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani za Reuters Breakingviews.

Njihove prijedloge razmotrit će ministri okoliša i energetike koji će se okupiti na istom mjestu u talijanskom financijskom centru radi pripremnog sastanka za samit COP26, a najbolji će biti proslijeđeni na razmatranje na samit u Glasgowu.

“Ovaj mladi naraštaj aktivista promijenio je politike”, rekao je Nigel Topping, predstavnik britanske vlade u borbi protiv klimatskih promjena, za Reuters govoreći o obvezi koje su neke države prihvatile kako bi se smanjila emisija ugljika prije samita COP26, kojemu su sudomaćini Britanija i Italija.

Ti se sastanci održavaju u vrijeme dok rastuće cijene energenata na svjetskim tržištima izazivaju strah od snažne neagtivne reakcije protiv klimatskih reformi.

“Njihov glas zaista je važan, no važno je da ti glasovi budu fokusirani, jer samo reći ‘morate učiniti više’ više nije dovoljno”, dodao je Topping.

‘Ništa bez novca’

Na svom summitu prije COP26, koji počinje u četvrtak nakon sastanka Youth4Climate, 50-ak ministara klime će se uhvatiti u koštac s političkim zaprekama uoči Glasgowa, uključujući različita gledišta o nužnom tempu tranzicije i o tome tko to plaća.

Iako su nova obećanja o energiji i financiranju iz SAD-a i Kine učinila pregovarače optimističnijima, mnoge zemlje G20, uključujući velike zagađivače poput Kine i Indije, tek trebaju dostaviti ažuriranja svojih kratkoročnih klimatskih akcijskih planova.

“Ovo pitanje je na dnevnom redu i moglo bi baciti sjenu”, rekao je Reutersu jedan izvor uključen u pregovore u Milanu.

Klimatski aktivisti zahtijevaju od kreatora politike da usklade retoriku s akcijom i prikupe milijarde dolara potrebne za odustajanje svijeta od fosilnih goriva radi čišće energije tijekom godine u kojoj su se zaredali rekordni toplinski valovi, poplave i požari.

“Ništa bez novca – ako bogate zemlje ne restrukturiraju dug za siromašne i ne izdvoje 500 milijardi dolara za klimatske akcije od 2020. do 2024., nema smisla gubiti vrijeme na tim sastancima”, rekao je Oscar Soria iz američke aktivističke mreže Avaaz .

Iako se od Milana ne očekuje ništa konkretno u pogledu svota, politički signali i manifest aktivista dat će ton Glasgowu, rekao je izvor uključen u pregovore.

Bogate države koje su se prije deset godina obvezale usmjeriti 100 milijardi dolara godišnje kako bi pomogle ugroženim zemljama u prilagodbi i prijelazu na čišću energiju još uvijek nisu ispunile cilj postavljen za 2020. godinu. (Hina)