Nekategorizirano, Svijet

UN: do kraja 2030. globalne emisije stakleničkih plinova past će za samo 2 posto

Svjetske vlade ne čine dovoljno kako bi srezale emisije stakleničkih plinova i spriječile najcrnje posljedice globalnog zatopljenja, upozorava izvješće Ujedinjenih naroda objavljeno u utorak.

Izvješće je objavljeno svega nekoliko tjedana uoči godišnje UN-ove klimatske konferencije COP28 u Dubaiju, gdje će se svjetski čelnici okupiti radi jačeg djelovanja protiv klimatskih promjena, uključivo i moguću zabranu fosilnih goriva prije 2050.

„U ovom ključnom desetljeću COP28 morat će biti povijesna prekretnica“, kaže Sultan al-Jaber, direktor državne naftne tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja predsjeda konferencijom.

Do 2030. emisije stakleničkih plinova past će za samo 2 posto ispod razine 2019., upozorava izvješće, napominjući da će svjetske emisije u ovom desetljeću doseći svoj vrhunac.

To je i dalje daleko ispod 43 posto smanjenja u odnosu na razinu iz 2019. koje je UN-ov međuvladin panel o klimatskim promjenama odredio kao nužan za držanje unutar cilja rasta temperatura od 1,5 stupnja na koje obvezuje Pariški sporazum.

„Globalna volja za djelovanjem ispuhala se u posljednjih godinu dana, a nacionalni klimatski planovi u potpunom su neskladu sa znanošću“, tvrdi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Nacionalni planovi

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., kojim su se države dogovorile ograničiti globalno zatopljenje na „daleko ispod dva stupnja“, države su obavezne poslati i revidirati svoje nacionalno utvrđene doprinose svakih pet godina.

UN-ovo izvješće analiza je gotovo 200 podnesaka, uključujući i 20 novih ili revidiranih doprinosa poslanih do rujna ove godine.

Nacionalni planovi rezultirali su zanemarivim napretkom u odnosu na prošlogodišnje planove, naglašava UN.

„Ukupno djelovanje vlada pokazuje minimalne korake kako bi se spriječila klimatska kriza“, kaže UN-ov izvršni tajnik za klimatske promjene Simon Stiell.

Međutim, neke su države u boljoj poziciji od drugih.

Analiza helsinškog Centra za istraživanje energije i čistog zraka utvrdila je da bi se već iduće godine kineske emisije ugljikovog dioksida mogle početi kretati „značajno naniže“, dijelom zahvaljujući rekordnim postavljanjem infrastrukture za obnovljive izvore energija.

Ono što se bude događalo u Kini i SAD-u, dvama najvećim svjetskim proizvođačima stakleničkih plinova, bit će ključno za ostvarivanje svjetskih klimatskih ciljeva.

(Hina)