Nekategorizirano, Stajališta

Oslo Europska zelena prijestolnica u 2019.

Epa
Epa

Norveška prijestolnica Oslo u petak je postala Europska zelena prijestolnica za 2019. godinu zahvaljujući svojim nastojanjima da smanji emisije štetnih plinova.

Među razlozima za dodjelu nagrade koju je ustanovila Europska komisija, navode se pristup Osla očuvanju prirode i obnova mreže vodenih puteva.

“Ljudi žele čist zrak, žele pristup prirodi i žele mir, pa i u gradskom središtu”, rekao je na svečanosti dodjele Karmenu Vella, povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

“Vaša odlučnost da poboljšate prometnu infrastrukturu, zaštitite staništa i potaknete uporabu bicikla i električnih vozila upravo će to učiniti, s istinskim koristima za građane”, dodao je.

Oslo je objavio da do 2020. želi smanjiti emisije plinova za 50 posto u odnosu na 1990.

Oslo se, u okviru napora da to postigne, usmjerio prema prometu bez emisije štetnih tvari a 2016. je uveo “klimatski proračun” u kojem se staklebroji emisija ugljičnog dioksida.

Dogradonačelnica Osla Lan Marie Nguyen Berg iz stranke Zelenih istaknula je važnost uloge gradova u smanjivanju emisija plinova koji doprinose klimatskim promjenama.

Bolje politike pomažu očuvanju okoliša za budućnost a “gradove čine boljima za život danas”, rekla je.

Monica Maeland, ministrica lokalne samouprave i modernizacije, istaknula je da vozila na električni pogon čine trećinu svih novih automobila u Oslu.

Oslo je titulu Europske zelene prijestolnice preuzeo od nizozemskog Nijmegena.

Nagrada Europska zelena prijestolnica dodjeljuje se od 2010. godine, a 2016. tu je titulu nosila glavni grad Slovenije Ljubljana.