Nekategorizirano, Svijet

Američka policija – između srama i ponosa zbog svoje značke

Američki policajci koji su se našli u središtu demonstracija koje su se proširile zemljom rastrgnuti su između predanosti poslu i shvaćanja da su potrebne reforme kako bi se obračunalo s institucionalnim rasizmom u vlastitim redovima.

Od Kalifornije do Massachusettsa, nekoliko policajaca koje je intervjuirala AFP reklo je da su užasnuti ubojstvom Georgea Floyda u trenutku privođenja – tragedijom koja je pokrenula prosvjede protiv policijske brutalnosti i rasizma diljem zemlje.

No oni koje je agencija intervjuirala također su uzvratili na optužbe da postupci sudionika ubojstva Georgea Floyda odražavaju vrijednosti policajaca diljem zemlje.

“Ja nisam Derek Chauvin… On je ubio nekoga. Ja nisam. Mi smo nepristrani”, rekao je bijesno na ovotjednoj konferenciji za medije Michael O’Meara, šef njujorškog policijskog sindikata PBA.

Chauvin je policajac koji je koljenom klečao na Floydovom vratu gotovo devet minuta.

“Svi nas pokušavaju učiniti posramljenima da nam bude neugodno zbog naše profesije”, dodao je O’Meara.

“Prestanite nas tretirati kao životinje i pse i krenite nas tretirati s poštovanjem.”

Shaun Willoughby, predsjednik sindikata policajaca iz Albuquerquea u Novom Meksiku, rekao je da je Chauvin očigledno počinio kazneno djelo kojeg se svi policajci srame i da nije pošteno da se svakog tko nosi policijsku uniformu stavlja u isti koš.

“Osjećam se diskriminirano, a tako se osjećaju i drugi policajci”, rekao je AFP-u. “Samo pokušavamo raditi svoj posao najbolje što možemo kako bismo štitili svoju zajednicu i privređivali za svoje obitelji, a sada sam, zbog toga što nosim značku, postao problem sustavnog rasizma u zemlji.

Stručnjaci, međutim, kažu da Floydova smrt nije bila izolirani slučaj, ali je bila “točka na i” dugotrajnom bijesu i nepovjerenju prema policiji među američkim crnačkim zajednicama.

Afroamerikanci predstavljaju većinu ubijenih, dok istraživanja pokazuju da će jednog od 1000 crnih muškaraca u SAD-u ubiti policajac.

“Događa se previše često, scene u kojima crnce i uopće ljude druge boje kože ubijaju policajci, obično za vrlo male prekršaje”, rekao je Ben Kelso, predsjednik Nacionale asocijacije afroameričkih policajaca u San Diegu.

Raste broj policijskih odjela diljem SAD-a koji su zabranili zahvat gušenja sličan onome od kojeg je umro Floyd te su osnažili disciplinske mjere. Poduzimaju se koraci i na saveznoj razini kako bi se provele reforme.

No neki iz policije kažu da ih se koristi kao žrtvene janjce za veće probleme u društvu i odbacuju rastuće apele da se uskrate financijska sredstva policiji.

“Ironično je bolno jer se svaki dan nalazimo na ulici pokušavajući služiti i štititi javnost te se svaki dan dogodi milijun interakcija s policijom i javnosti koje su pozitivne”, rekao je 34- godišnji policajac iz New Yorka, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, s obzirom na to da mu nije dopušteno javno iznositi mišljenje.

“Pokušavamo biti sve za svakoga, imamo previše posla i tada se događaju greške.” (Hina)