Nekategorizirano

Apel iz Dubrovnika: Jadranu prijete nove naftne platforme

Izvor i foto: Zelena akcija
Izvor i foto: Zelena akcija

Danas je u Dubrovniku održana konferencija za medije povodom međunarodne turneje talijanskog broda Goletta Verde, u organizaciji platforme One Adriatic koja ujedinjuje krovne ekološke organizacije u borbi za Jadran bez nafte.

U sklopu povijesne putujuće kampanje za zaštitu mora organizacije Legambiente, brod Goletta Verde plovi obalom Jadrana od Dubrovnika do albanske Vlore. Nakon Dubrovnika brod će posjetiti crnogorski Bar i albansku Vloru, a cilj turneje je ukazati na prijetnje i štetne posljedice bušenja Jadrana zbog nafte vezane za eksploatacijske projekte u Crnoj Gori i Italiji. Neposredna prijetnja dolazi iz Crne Gore.

Crnogorsko podmorje podijeljeno je na 13 operativnih blokova od čega su 4 istražna bloka kod Ulcinja već dodijeljena talijansko-ruskom konzorciju Eni-Novatek. Ugovori sa koncesionarima su potpisani i usvojeni u Parlamentu. Upravo ovih dana Vlada planira potpisivanje novih ugovora s grčkim konzorcijem Energean Oil & Gas za dva istražna bloka čije lokacije još uvijek nisu poznate, a ugovori će također biti poslani u parlamentarnu proceduru.

“Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno obustavi potpisivanje novih ugovora te da uvede moratorij na sva daljnja istraživanja nafte i plina u Crnoj Gori.  Svoj razvoj kao ekološka država trebamo temeljiti  na principima održivog razvoja i turizmu“, izjavila je Milica Kandić iz organizacije Green Home.

“Značajno je naglasiti da stanovništvo primorskih općina Bar i Ulcinj nije adekvatno informirano o programu istraživanja nafte i plina u Crnogorskom podmorju, niti kakve posljedice će ovaj program imati na turizam od kojeg ljudi žive”, dodala je Kandić.

Andrea Štefan, predstavnica organizacije WWF, je u ime koalicija S.O.S. za Jadran izjavila: “Jadran je zbog zatvorenosti i vrlo spore izmjene voda vrlo osjetljivo more, a njegov je krhki ekosustav već sada pod velikim pritiskom. Tražimo od nove Vlade RH da iskoristi svoje prekogranično pravo i od susjednih vlada zatraži jedinstvenu zaštitu Jadranskog mora kao zajedničkog dobra.  Jadran je jedan i nitko ga nema pravo ugrožavati. Jednostrane odluke crnogorske ili talijanske Vlade obrazac su ponašanja koji nije u skladu s novom ekonomijom i prelaskom na post-fosilno društvo. Organizacije iz svih zemalja Jadrana ujedinjene su u zaštiti zajedničkog mora, a isto zahtjevamo i od nacionalnih Vlada”.

Predstavnik organizacije Legambiente iz Italije, Mattia Lolli, dodao je: “Jadran je još uvijek pod velikim napadom naftnih kompanija. U Italiji, tvrtka Geo Spectrum želi provesti novo seizmičko istraživanje na području površine 35 000km2,  usprkos velikom protivljenju lokalnih zajednica i regija. Istraživanje će biti napravljeno vrlo štetnom tehnikom ‘zračnih topova’ koja ima snažan utjecaj na ribarstvo i bioraznolikost Jadrana, posebice na sisavce poput dupina i kitova. Takav projekt ostavit će posljedice na obje strane Jadrana, stoga zajedno moramo poduzeti sve da ga zaustavimo”.

Protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu izjasnila se i dubrovačka inicijativa Srđ je naš. Predstavnik inicijative Đuro Capor komentirao je naftni projekt u Crnoj Gori: “Jako je zabrinjavajuće da nakon što je ovakav štetan projekt zaustavljen u Hrvatskoj, samo nekoliko desetaka kilometara od Dubrovnika imamo dijelove Jadrana koji su pod neposrednom prijetnjom novih istražnih radova sa svrhom eksploatacije nafte. Ovi projekti u Crnoj Gori velika su opasnost za Dubrovnik i južnu Dalmaciju jer bi morske struje prenijele zagađenje na hrvatski dio Jadrana. Iskustva s otpadom pokazuju da što god da se dogodi u akvatoriju Crne Gore, more donosi u Dubrovnik”.

Platforma One Adriatic u Dubrovniku je okupila predstavnike krovnih ekoloških organizacija iz zemalja s izlazom na Jadransko more, uključujući WWF, Greenpeace, Zelenu akciju (Friends of the Earth Croatia), Zelenu Istru, Green Home iz Crne Gore te Legambiente iz Italije.